Νέα τεχνολογία για τη διεύθυνση αεροπορικών βομβών δοκίμασε το Rafale

Η αμερικανική εταιρεία Raytheon επέδειξε με επιτυχία,όπως μεταδίδεται, τις δυνατότητες της ασύρματης τεχνολογίας της για τη διεύθυνση ενός νέου τύπου των αεροπορικών βομβών Enhanced Paveway II από μαχητικό αεροπλάνο Rafale του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας.

Η τεχνολογία (συλλογή ή κιτ ή πακέτο) που »προστίθεται» στην βόμβα και πήρε το όνομα WiPAK, επιτρέπει να μετατραπούν οι αεροπορικές βόμβες από απλώς επιτιθέμενες σε υποκείμενες διόρθωση πορείας ( κατευθυνόμενες)  με τη βοήθεια ενός ασύρματου πομπού στην βόμβα και ενός μικρού πομπού στο κόκπιτ του πιλότου όπως και την απαιτούμενη συσκευή απεικόνισης εντός του πιλοτηρίου.

Χάρη σε αυτήν, όλα τα αεροσκάφη θα μπορούν να χρησιμοποιούν την Enhanced Paveway, χωρίς να απαιτείται το υψηλό κόστος ολοκλήρωσής της. χωρίς προηγούμενες τροποποιήσεις στις καλωδιώσεις ή στο λογισμικό. Το σύστημα Enhanced Paveway II περιλαμβάνει ένα συνδυασμό οδηγών και μιας κεφαλής για βόμβα με λέιζερ και πλοηγό-GPS. 

Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Raytheon, αρμόδιος για θέματα πυραυλικών συστημάτων, «το WiPAK δίνει στους πιλότους τη δυνατότητα να τροφοδοτούν τη βόμβα με στοιχεία για τον στόχο, μέσω ασύρματης τεχνολογίας, αντίστοιχης με αυτήν που διαθέτουν οι φορητοί υπολογιστές» 
Κατά τις δοκιμές, έγινε άφεση μίας Enhanced Paveway II GBU-49 από μαχητικό αεροσκάφος Rafale, σε πεδίο βολής της Γαλλίας.Το  αποτέλεσμα,μεταδόθηκε,ότι  κρίνεται άκρως επιτυχές.
Το σύστημα θεωρείται γενικής εφαρμογής και έχει τοποθετηθεί σε 17 μοντέλα αεροσκαφών σε 42 χώρες. 
Στη Γαλλία οι αεροπορικές βόμβες με τεχνολογία Enhanced Paveway II χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία στα μαχητικά αεροπλανοφόρου Super Etendard κατά τη διάρκεια των τελευταίων 6 ετών. Οι κατευθυνόμενες βόμβες χρησιμοποιήθηκαν και στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη την άνοιξη του 2011.
Να σημειωθεί ότι το Ελληνικό  Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε τον Μάιο φέτος  πως ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ  αποδέχθηκε την εισήγηση της Υπηρεσίας και ενέκρινε την παροχή πίστωσης συνολικού ύψους $17,3 εκατ. στο πλαίσιο της υλοποίησης τμήματος Σύμβασης Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων  με την εταιρεία Raytheon από την προμήθεια βλημάτων AMRAAM και βομβών Enhanced Paveway II μέσω της διαδικασίας FMS.