Ο νόμος περί προμηθειών ταφόπλακα για την ελληνική αμυντική βιομηχανία.

«10 ημέρες που τελείωσαν την ελληνική αμυντική βιομηχανία»! Ο νέος νόμος περί προμηθειών του Ε.Βενιζέλου δόθηκε για 10ήμερη διαβούλευση τη περασμένη εβδομάδα και το καθολικό συμπέρασμα όλων των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών είναι: «Μας τελείωσε»!

Που στηρίζουν αυτή την άκρως απαισιόδοξη άποψη;

Η «διαδικασία της προεπιλογής» των εταιρειών σε κάθε διαγωνιστική διαδικασία που προβλέπεται από την κοινοτική οδηγία 2009/81/ΕΚ που οι ελληνικές κυβερνήσεις -η προηγούμενη αλλά και η σημερινή- δέχτηκαν αδιαμαρτύρητα αποτελεί τη «ταφόπλακα» για τις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες.

Η προεπιλογή των εταιρειών που θα μπορούν να υποβάλουν προσφορές για εξοπλιστικά προγράμματα θα γίνεται:

*Σύμφωνα με τα κριτήρια της χρημοτοικονομικής ικανότητάς τους και των επαγγελματικών και τεχνικών γνώσεων ή ικανοτήτων τους όπως αναλυτικά προσδιορίζονται στο νόμο .

*Η αναθέτουσα αρχή (ΥΕΘΑ) με την προκήρυξη του διαγωνισμού καθορίζει τον ελάχιστο αριθμό των υποψηφίων που θα προεπιλεγούν προκειμένου να μετέχουν στη διαγωνιστική διαδικασία και να έχουν δικαίωμα υποβολής προσφοράς.

Κατά συνέπεια ,λένε οι επιχειρηματίες του χώρου, είναι πρόδηλη η κυρίαρχη θέση των μεγάλων ευρωπαϊκών και πολυεθνικών εταιρειών κατά το στάδιο της προεπιλογής και η έντονη αμφισβήτηση της δυνατότητας ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών να μπορέσει να προεπιλεγεί φθάνοντας στο στάδιο υποβολής προσφοράς.Με απλά λόγια καμία ελληνική εταιρεία δεν θα μπορεί να ανταγωνιστεί τα μεγαθήρια της παγκόσμιας αμυντικής βιομηχανίας,για να περάσει στο στάδιο της υποβολής προσφοράς.