Οι Βρετανοί «καταρρίπτουν» το Eurofighter και αυτό βολεύει την Ελλάδα.

Οι Βρετανοί έχουν “στοχοποιήσει” για τα καλά το Eurofighter και το “καταρρίπτουν” κάθε λίγο και λιγάκι με δημοσεύματα κυρίως από τους Times.

Το κόστος χρήσης του Eurofighter είναι αυτό που δεν μπορούν να χωνέψουν με τίποτα οι Βρετανοί. Κάποιοι ανεβάζουν το ωριαίο κόστος πτήσης στα 50.000 ευρώ,ποσό μάλλον υπερβολικό.

Οι επιχειρήσεις στη Λιβύη ήταν το τεστ που περίμεναν οι Βρετανοί για να κρίνουν το ακριβό Eurofighter. Η ευρωπαϊκή κοινοπραξία που το κατασκευάζει γνωρίζει ότι το “προϊόν” της βρίσκεται υπό κρίση. Και ίσως να βιάστηκε να ανκοινώσει ότι το Eurofighter έκανε τη πρώτη του προσβολή στο έδαφος,χτυπώντας άρματα μάχης του Καντάφι.

Όταν όμως μαθεύτηκε το πως έγινε το χτύπημα,τότε το Eurofighter δέχτηκε νέες πιο σκληρές επιθέσεις. Οι Times δημοσίευσαν ολόκληρο γράφημα στο οποίο εξηγούν ότι το Eurofighter,χρειάστηκε την βοήθεια ενός “παλιού” Tornado”. Μόνο του δεν μπορούσε να κάνει τη δουλειά!

Η EADS δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένη με τέτοια δημοσιεύματα από εφημερίδες που όχι μόνο θεωρούνται έγκυρες,αλλά προέρχονται και από μία από τις χώρες που παράγει το αεροσκάφος!

Ειδικά αυτή τη περίοδο που το Eurofighter έχει προκριθεί στη τελική φάση του διαγωνισμού στην Ινδία,τέτοιες πληροφορίες και διαπιστώσεις μόνο πρόβλημα μπορούν να δημιουργήσουν. Απέναντί του έχει ένα μαχητικό που επίσης “χτυπάει” στη Λιβύη.Το γαλλικό Rafale,για το οποίο οι Γάλλοι δεν λένε και πολλά. Και αυτό είναι επίσης ύποπτο.

Όλα αυτά μας ενδιαφέρουν άμεσα. Το Eurofighter, είναι ένα μαχητικό που οι Γερμανοί θέλουν να μας πουλήσουν και το 1999 ,λίγο έλειψε να το καταφέρουν. Για την ακρίβεια πήραν την απόφαση που ήθελαν από το ΚΥΣΕΑ της κυβέρνησης Σημίτη για τουλάχιστον 60 αεροσκάφη.Παραγγελία δεν πήραν ποτέ.

Ωστόσο η προσπάθεια δεν έχει σταματήσει και συνεχίζεται ακόμη και σήμερα εν μέσω κρίσης . Οι Γερμανοί ,έρχονται και ξαναέρχονται για ενημερώσεις και κυρίως για να επισημάνουν ότι είναι πάντα εδώ ,παρόντες σ΄ όποια κίνηση κι αν γίνει στο θέμα νέο μαχητικό αεροσκάφος.

Συνεπώς οι ¨ατυχείς στιγμές” του πιο φιλόδοξου αεροναυπηγικού ευρωπαϊκού προγράμματος μας είναι μάλλον χρήσιμες στη παρούσα φάση.Απ΄ ότι φαίνεται το Eurofighter  έχει ακόμη δρόμο στην ανάπτυξή του. Μέχρι τότε ίσως να ΄χουμε ξεπεράσει κι εμείς τη κρίση.

Eurofighter Typhoon

Μέγιστη ταχύτητα 2 Mach (1.522 μίλια/ώρα)

Μήκος 52.36ft (15.96m)

Μέγιστο ύψος 65
.000 πόδια

Εμβέλεια 1.800 μίλια (2.900 χιλιόμετρα)

Πληρώμα 1

Κινητήρες
2 Eurojet , EJ200

Όπλα
:Mauser BK27 ,πυραύλους αέρος-αέρος, AMRAAM και ASRAAM, Brimstone αντιαρματικά βλήματα και καθοδηγούμενες με laser βόμβες Paveway και Paveway IV
Εκτιμώμενο κόστος ανά αεροσκάφος € 90,000,000 (£ 80,000,000)

Πηγή:
Υπουργείο Άμυνας Βρετανίας