«Όλα πάνε καλά στις δοκιμές του F-35»,λένε οι Αμερικανοί.Δείτε βιντεο

Το πρόγραμμα πτητικών δοκιμών του αεροσκάφους F-35 της Lockheed Martin [NYSE: LMT] συνεχίζεται με επιτυχία,υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Από την τελευταία ενημέρωση για τις πτητικές δοκιμές στις 20 Σεπτεμβρίου, τα αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35 Lighting II πολλαπλών ρόλων πραγματοποίησαν επιτυχώς 185 πτητικές δοκιμές, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των πτήσεων για το έτος στις 837. 

Ένα σημαντικό ορόσημο για τον Οκτώβριο ήταν η ολοκλήρωση της δοκιμής καταλληλότητας του αεροσκάφους F-35 βραχείας απογείωσης / καθέτου προσγειώσεως (STOVL) στο αεροπλανοφόρο USS WASP (LHD-1) έξω απο την ακτή της Virginia. Η δοκιμή ξεκίνησε όταν το αεροσκάφος BF-2 πραγματοποίησε την πρώτη κάθετη προσγείωση στο σκάφος στις 3 Οκτωβρίου.

Την επόμενη μέρα, το BF-2 πραγματοποίησε την πρώτη βραχεία απογείωση απο το σκάφος. Κατά τη διάρκεια της τρίτης εβδομάδας δοκιμών στη θάλασσα, τα αεροσκάφη BF-2 και BF-4 επιχειρούσαν ταυτόχρονα από το αεροπλανοφόρο. Σε συνδυασμό, πραγματοποίησαν με επιτυχία 72 βραχείες απογειώσεις και 72 κάθετες προσγειώσεις κατά τη διάρκεια των τριών εβδομάδων της περιόδου των πτητικών δοκιμών.

Σημαντικά ορόσημα των πτητικών δοκιμών σημειώθηκαν από την τελευταία αναφορά:

• Ο Οκτώβριος ήταν ο πιο έντονος σε πτητική δραστηριότητα μήνας στην ιστορία των πτητικών δοκιμών του προγράμματος F-35, καθώς το αεροσκάφος πραγματοποίησε 122 πτήσεις. Το αεροσκάφος F-35B, γνωστό ως BF-2, πραγματοποίησε επιτυχώς 22 πτήσεις, τις περισσότερες που έχουν γίνει ποτέ απο αεροσκάφος F-35 σε διάστημα ενός μήνα.

• Τα αεροσκάφη F-35B κατέγραψαν την 500η πτήση στις 30 Σεπτεμβρίου. Τον Οκτώβριο, τα F-35 πραγματοποίησαν τις πιο πολλές κάθετες προσγειώσεις (73) σε ένα μήνα στην ιστορία των πτητικών δοκιμών του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένης της 200ης κάθετης προσγείωσης που κατέγραψαν για το πρόγραμμα στις 4 Οκτωβρίου.

• Τα αεροσκάφη F-35A AF-12 και AF-13 συμβατικής απογείωσης / προσγείωσης (CTOL) παραδόθηκαν στην 33η Πτέρυγα Μαχητικών στην Αεροπορική Βάση Eglin, Florida., στις 19 και 26 Οκτωβρίου αντίστοιχα. Οι παραδόσεις αυτές σηματοδότησαν την πέμπτη και έκτη παράδοση των αεροσκαφών CTOL στο Eglin και την δωδέκατη συνολικά παράδοση αεροσκάφους F-35 στο Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

• Απο τις 3 Νοεμβρίου, τα αεροσκάφη F-35C ναυτικής έκδοσης (CV) πραγματοποίησαν επιτυχώς 59 εκτοξεύσεις με καταπέλτη και τρείς προσνηώσεις.

• Τα αεροσκάφη F-35C κατέγραψαν επιτυχώς 200 ώρες πτήσης στις 22 Σεπτεμβρίου.
• Το αεροσκάφος F-35A, γνωστό ώς AF-1 έπιασε το μέγιστο όριο ταχύτητας, Mach 1.6, σύμφωνα με τη σχεδίαση του F-35, για πρώτη φορά στις 25 Οκτωβρίου.
Τα παρακάτω αθροιστικά στοιχεία καλύπτουν τις συνολικές δραστηριότητες πτητικών δοκιμών για το 2011:

• Τα αεροσκάφη F-35A CTOL πραγματοποίησαν 407 πτήσεις.

• Τα αεροσκάφη F-35 STOVL ολοκλήρωσαν 296 πτήσεις.

• Τα αεροσκάφη F-35C CV πραγματοποίησαν 134 πτήσεις.
Απο το ξεκίνημα των πτητικών δοκιμών τον Δεκέμβριο 2006 μέχρι τις 3 Νοεμβρίου, τα αεροσκάφη F-35 έχουν πραγματοποιήσει πτήσεις 1.432 φορές, συμπεριλαμβανομένων των πτήσεων των πρωτοτύπων ΑΑ-1, του αρχικού αεροσκάφους πτητικών δοκιμών.

Το F-35 Lightning II είναι ένα μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς, το οποίο συνδυάζει προηγμένες δυνατότητες απόκρυψης (stealth) με την ταχύτητα και την ευελιξία ενός μαχητικού, πλήρη συγχώνευση δεδομένων, δίκτυο-κεντρικές επιχειρήσεις, προηγμένο πρόγραμμα υποστήριξης, χαμηλότερο επιχειρησιακό κόστος και κόστος υποστήριξης. Η Lockheed Martin αναπτύσσει το F-35 με τους κυρίους βιομηχανικούς της συνεργάτες, τις εταιρείες Northrop Grumman και BAE Systems..

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ