Οργισμένη απάντηση για την ματαίωση της Defensys.Διαβάστε τη

Δημήτριος Αγγελόπουλος Μ.Sc.
Σύμβουλος σε θέματα Ασφάλειας και Άμυνας
Εκδότης των περιοδικών GREEK DEFENCE NEWS kai EUROATLANTIC DEFENCE

Η αποστολή του ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ που εξεδόθη από την Οργανωτική Επιτροπή της Διεθνούς Έκθεσης Άμυνας “Defensys 2012” που διοργανώνεται από τηv Helexpo A.E. και το ΔΙ.Π.Ε.Κ. Α.Ε., με αναγκάζει να προβώ στα παρακάτω σχόλια λόγω του απαράδεκτου περιεχομένου της.

Αντικαθιστώντας την διεθνή αμυντική έκθεση DEFENDORY μετά από απόφαση του τέως Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Βενιζέλου, καθαρά βασιζόμενη σε μικροπολιτικές επιδιώξεις, η DEFENSYS 2010 οργανώθηκε στον εκθεσιακό χώρο της ΔΕΘ το Οκτώβριο του 2010, με ελάχιστες συμμετοχές τόσο διεθνών αμυντικών εταιρειών όσο και εγχώριων αμυντικών εταιρειών.

Η δεδομένη αποτυχία της οργάνωσης / διεξαγωγής της επόμενης έκθεσης είχε ήδη προδιαγραφεί πριν ακόμη γίνει η ανακοίνωση της. Η παντελής έλλειψη εμπειρίας οργάνωσης εξειδικευμένων εκθέσεων και η ανικανότητα που προέρχεται από την γνωστή νοοτροπία μίας Ελληνικής επιχείρησης που λειτουργεί υπό κρατικό έλεγχο, είναι μερικά από τα βασικά αίτια της παταγώδους αποτυχίας που οδήγησε στην απαξίωση συμμετοχών και φυσικά είχε σαν αποτέλεσμα ακύρωση της “Defensys 2012”

Στην αποτυχία αυτή συνέτεινε και η παθητική στάση των αρμοδίων φορέων ΣΕΚΠΥ και Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α. που ενώ από την διεξαγωγή της “Defensys 2010” είχαν κατανοήσει πλήρως τα προβλήματα που δημιουργούσε η διεξαγωγή της έκθεσης στην πόλη της Θεσσαλονίκης από ένα φορέα που δεν είχε την απαραίτητη γνώση και εμπειρία, με την παροχή υποστήριξης έδωσαν το πράσινο φώς για την διεξαγωγή της έκθεσης του 2012. Ο ΣΕΚΠΥ μάλιστα κατόπιν εορτής θυμήθηκε να αναδείξει με ανακοίνωση του επικρίνοντας τα αίτια που επέβαλαν την ματαίωσης της έκθεσης.

Διαθέτοντας πολυετή εμπειρία στον χώρο οργάνωσης διεθνών αμυντικών συνεδρίων και εκθέσεων και συνεργαζόμενος μέσω των αμυντικών εκδόσεων της εταιρείας DBDC με τις μεγαλύτερες αμυντικές εκθέσεις του χώρου, γνωρίζω πολύ καλά τους λόγους για τους οποίους η DEFENSYS δεν θα μπορούσε ποτέ να καθιερωθεί ως μία αμυντική έκθεση με διεθνή απήχηση.

Οι διοργανώσεις επιτυχημένων διεθνών αμυντικών εκθέσεων δεν βασίζονται σε επισκέψεις στην NAMSA και σε συμμετοχή σε αμυντικές εκθέσεις επιπέδου SOFEX. Επίσης η επιτυχία μίας αμυντικής έκθεσης δεν στηρίζεται στις εορταστικές εκδηλώσεις ιδρύσεως μια πόλεως ούτε στην ανάληψη διοίκησης περιφερικού νατοϊκού στρατηγείου, επιχειρήματα που οι οργανωτές έχουν αναρτήσει στην ιστοσελίδα τους.

Το πώς, που και από ποιούς φορείς οργανώνεται μία διεθνής αμυντική έκθεση σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, οι οργανωτές της DEFENSYS μπορούν να το κατανοήσουν πολύ εύκολα επισκεπτόμενοι τις ιστοσελίδες των μεγάλων διεθνών εκθέσεων ( EUROSATORY, DSEI κλπ. )

Η ανικανότητα των οργανωτών και οι δηλώσεις του προέδρου του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και του Διαβαλκανικού και Παρευξείνιου Επιχειρηματικού Κέντρου (ΔΙΠΕΚ), κ. Δημήτρης Μπακατσέλου -εκ των μελών της οργανωτικής επιτροπής της DEFENSYS περί κλίματος αβεβαιότητας με αφήνουν παγερά αδιάφορo. Θα ήθελα μόνο να τον ενημερώσω ότι στο ίδιο δυσμενές κλίμα που γλαφυρά περιγράφει και μάλιστα στην καρδιά της προεκλογικής εκστρατίας, διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία η διεθνής ναυτιλιακή έκθεση “ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ”.

Το γεγονός όμως που με εξοργίζει σαν ‘Έλληνα πολίτη και φορολογούμενο, είναι ότι λίγες μέρες πριν της εκλογές και ενώ όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας δηλώνουν ότι θα σχηματισθεί βιώσιμη κυβέρνηση, μία κρατική εταιρία εκδίδει διεθνές δελτίο τύπου υπογεγραμμένο από το γενικό της διευθυντή πιστοποιώντας ότι ο λόγος αναβολής της έκθεσης οφείλετε τόσο στην παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, όσο και στην αβεβαιότητα που υπάρχει διεθνώς για το μέλλον της Ελληνικής οικονομίας !!!

Το ενέργεια αυτή την θεωρώ εθνικά απαράδεκτη, την εποχή μάλιστα που η χώρα βομβαρδίζεται από συκοφαντικά δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου σχετικά με το μέλλον της Ελληνικής οικονομίας, τα οποία και καταδικάζονται ανεξαιρέτως από όλα τα πολιτικά κόμματα. Το κείμενο αυτό θα πρέπει να αποσυρθεί άμεσα από την ιστοσελίδα της έκθεσης και να εκδοθεί νέο δελτίο τύπου. Η επόμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου στο οποίο υπάγεται η Helexpo A.E. θα πρέπει να ερευνήσει λεπτομερώς το θέμα αυτό και να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις στους υπευθύνους σύνταξης του.