Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε σήμερα (4.05.2026) διήμερη κατάπαυση του πυρός με την Ουκρανία, με την ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων για τη νίκη του σοβιετικού στρατού επί των Ναζί, στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, ο στρατός θα τηρήσει μονομερή κατάπαυση του πυρός στις 8 και 9 Μαΐου «με βάση την απόφαση του ανώτατου ηγέτη των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν».
Το υπουργείο προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι αν η Ουκρανία επιχειρήσει να διαταράξει τις εορταστικές εκδηλώσεις «θα υπάρξει μαζική πυραυλική επίθεση αντιποίνων στο κέντρο του Κιέβου».
Από την μεριά του, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελέσνκι απέρριψε την πρόταση για κατάπαυση του πυρός για μία μόνο ημέρα στον Ρώσο-ουκρανικό πόλεμο ως «μη σοβαρή», τονίζοντας ότι το Κίεβο δεν έχει λάβει ακόμη καμία επίσημη πρόταση.
Η Μόσχα έχει ανακοινώσει ότι η στρατιωτική παρέλαση για την Ημέρα της Νίκης θα γίνει φέτος χωρίς τεθωρακισμένα και πυραύλους, λόγω των φόβων για επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) από την Ουκρανία. Η Ρωσία γιορτάζει παραδοσιακά την 9η Μαΐου ως Ημέρα της Νίκης, τιμώντας τη νίκη της έναντι της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το 1945.




