«Ρουκέτα» Μπεγλίτη για τη καταστροφή ναρκών από τα ΕΑΣ.

«Βόμβες» Μπεγλίτη για τη καταστροφή των πυρομαχικών και ειδικά ναρκών που είμαστε υποχρεωμένοι να καταστρέψουμε λόγω της Συνθήκης της Οττάβα. Ο ΥΕΘΑ άφησε υποννοούμενα για κακή συμφωνία της ηγεσίας του ΥΕΘΑ ,επί κυβερνησεων ΝΔ,γιατί το έργο της καταστροφής δόθηκε μέσω Ελληνικων Αμυντικών Συστημάτων σε βουλγαρική εταιρεία, η οποία αν και πήρε αρκετά χρήματα προχώρησε με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς στο έργο της καταστροφής.

Ο κ. Μπεγλίτης τόνισε ότι το 2008 ανατέθηκε από την τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στα ΕΑΣ το έργο της καταστροφής 1.570.000 ναρκών προσωπικού εντός ενός έτους, αλλά η διοίκηση των ΕΑΣ εκχώρησε το έργο στην εταιρεία ΑΚΜΩΝ, η οποία, με τη σειρά της, το εκχώρησε στη βουλγαρική εταιρεία VIDEX, με αποτέλεσμα τα ΕΑΣ να λειτουργήσουν ουσιαστικά ως διαμεσολαβητής.
Με την ανάληψη των καθηκόντων του στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας το 2009, ο Μπεγλίτης ανανέωσε – όπως είπε – τη σύμβαση με τα ΕΑΣ για έξι μήνες, προκειμένου να στηριχθεί η εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία. Διαπιστώθηκε, όμως, ότι το Μάρτιο του 2010 είχε εκτελεστεί μόνον το 39% του έργου. Γι΄ αυτό διέκοψε τη σύμβαση:
«Αναλάβαμε τη διακυβέρνηση αρχές Οκτωβρίου του 2009. Το πρώτο αίτημα της τότε διοίκησης (σ.σ των ΕΑΣ), που είχε διοριστεί από την κυβέρνηση της Ν.Δ., ήταν να ανανεωθεί αυτό το χρονικό διάστημα για ένα εξάμηνο, γιατί δεν προλάβαιναν, γιατί είχαν προβλήματα στις σχέσεις με την εταιρεία ΑΚΜΩΝ και με την εταιρεία VIDEX στη Βουλγαρία. Το αίτημα αυτό υποβλήθηκε στις 30 Οκτωβρίου.
Έδωσα τόπο στην οργή και μιλάω πάρα πολύ ειλικρινά. Πέρα από τις συμβατικές υποχρεώσεις, προκειμένου να υποστηρίξω τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, υπέγραψα απόφαση που παρέτεινε το χρόνο υλοποίησης των συμβατικών υποχρεώσεων για ακόμα 142 εργάσιμες ημέρες, δηλαδή περίπου έξι μήνες.
Έφθασε ο Μάρτιος του 2010 και δεν είχε γίνει απολύτως τίποτα. Τι είχε καταστραφεί μέχρι τότε; Από τις 1.576.000 νάρκες είχαν καταστραφεί 614.000, δηλαδή ποσοστό 39% από το σύνολο.
Το Μάρτιο του 2010, ως υπεύθυνος Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, όφειλα, επιτέλους, να σεβαστώ το νόμο. Δηλαδή, με άλλα λόγια, τις συμβατικές υποχρεώσεις. Να δείξω ότι τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα δεν σέβονται τις συμβατικές τους υποχρεώσεις […] Αυτές οι καθυστερήσεις, αυτές οι αβελτηρίες, αυτά τα παίγνια που έγιναν στο χώρο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων στο παρελθόν, δεν πρόκειται να συνεχιστούν. Σας το λέω ξεκάθαρα. Παρά το γεγονός ότι είναι δημόσια επιχείρηση, θα είμαι πάρα πολύ αυστηρός και στο προσεχές μέλλον, προκειμένου να υλοποιήσω τις συμβατικές της υποχρεώσεις», κατέληξε.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι έχει ήδη συσταθεί μία διαπραγματευτική ομάδα για την επαναδραστηριοποίηση της σύμβασης με τα ΕΑΣ και η σχετική διαδικασία, μέσα από σκληρές διαπραγματεύσεις προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ως το φθινόπωρο. Η δε διαδικασία του αφοπλισμού των ναρκών θα γίνει σε βάθος 18μηνου, για να μπορέσει η Ελλάδα να καταστεί και πάλι αξιόπιστη απέναντι στις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών, υπογράμμισε ο κ. Μπεγλίτης.
Κατά τ΄άλλα ο ΥΕΘΑ υποστήριξε ότι «κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει από αποθηκευμένα πυρομαχικά των Ενόπλων Δυνάμεων, σε κανένα μέρος της ελληνικής επικράτειας».

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της προέδρου της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», Ντόρας Μπακογιάννη και με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στην Κύπρο, ο κ. Μπεγλίτης τόνισε ότι η Ελλάδα τηρεί πιστά τα πρότυπα των διεθνών οργανισμών όσον αφορά στα ζητήματα αποθήκευσης, φύλαξης και ασφάλειας των πυρομαχικών, ενώ γίνονται τακτικοί έλεγχοι κάθε εβδομάδα.
Το πλοίο στον Αστακό
Ο κ. Μπεγλίτης ανέφερε, εξάλλου, ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τον συνάδελφό του, υπουργό Προστασίας του Πολίτη, για το χειρισμό της υπόθεσης του πλοίου με σημαία από τις Κομόρες Νήσους, του οποίου το φορτίο πυρομαχικών κατασχέθηκε το 2003 στο λιμάνι του Αστακού και φυλάσσεται σε αποθήκες των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) στο Λαύριο, τα Δερβενοχώρια και το Βόλο και, σύμφωνα με απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Μεσολογγίου και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, το περιεχόμενο αυτό θα έπρεπε να έχει καταστραφεί.
«Σας διαβεβαιώνω απόλυτα, με την ευθύνη που έχω ως πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων, ότι δεν υπάρχει καμία, μα καμία ανησυχία. Όμως, το θέμα πρέπει να λήξει. Είμαι σε συνεννόηση με το συνάδελφό μου, Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να εφαρμοστεί η σχετική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Μεσολογγίου», είπε ο κ. Μπεγλίτης και πρόσθεσε:
«Σε ό,τι μάς αφορά, το Γενικό Επιτελείο Στρατού παρέλαβε, λόγω τεχνογνωσίας, όπως με ενημερώνουν οι συνεργάτες μου, ένα κομμάτι από αυτά τα πυρομαχικά. Πιο συγκεκριμένα, παρέλαβε 110.000 ηλεκτρικούς πυροκροτητές και 29.500 κοινούς πυροκροτητές, τους οποίους τοποθέτησε κατ’ αρχήν σε μια μονάδα στην περιοχή των Ιωαννίνων και τους κατέστρεψε στο τέλος του 2009. Ένα κομμάτι, δηλαδή, αυτών των πυρομαχικών, λόγω τεχνογνωσίας, το Γενικό Επιτελείο Στρατού το έχει καταστρέψει. Εν πάση περιπτώσει, υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα -την οποία και αναγνωρίζουμε- και είμαστε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».