Το F-35, «θύμα» των δραστικών μειώσεων Ομπάμα;

«Η πιο σημαντική απειλή για την εθνική ασφάλειά μας είναι το χρέος μας”. Κάτι σας θυμίζει; Αυτή τη φορά όμως δεν το είπε ούτε ο Παπανδρέου,ούτε ο αχαλίνωτος Πάγκαλος. Το είπε ο αμερικανός Ναύαρχος Mullen,επικεφαλής του Μικτού Επιτελείου των αμερικανικών ΕΔ,αναφερόμενος στην θέληση του Προέδρου Ομπάμα να κάνει τον αμερικανικό στρατό μικρότερο και φθηνότερο.Αυτό θέτει στο στόχαστρο και εξοπλιστικά προγράμματα,όπως αυτό του μαχητικού αεροσκάφους F-35 που μπορεί στο μέλλον να έχει και ελληνικό ενδιαφέρον.

Ωστόσο οι απόψεις Ομπάμα,προκαλούν αντιδράσεις στις ΗΠΑ.

Ο αμερικανός ΥΕΘΑ Ρόμπερτ Γκέιτς προειδοποίησε ότι η εντολή του Προέδρου Ομπάμα να περικόψει 400 δισεκατομμύρια δολάρια από τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ για επόμενα 12 χρόνια θα έκανε την Αμερική ανίκανη να αγωνίζεται ταυτόχρονα σε δύο πολεμικά μέτωπα .
Η προοπτική για μια δραματική αλλαγή στην παγκόσμια αμυντική στρατηγική της Αμερικής, έχει γίνει αντιληπτή ως δόγμα Ομπάμα σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον η αυτόματη πάροχος στρατιωτικής δύναμης σ΄ όλο τον κόσμο.
Η στάση που τηρήθηκε στη Λιβύη, με τις ΗΠΑ να παραδίδουν τον ηγετικό ρόλο και το μεγαλύτερο μέρος της επίθεσης στους συμμάχους, ήταν ενδεικτική.
Ωστόσο, με 400 δισεκατομμύρια δολάρια μείον ο κ. Γκέιτς, ο υπουργός Άμυνας, έχει προειδοποιήσει για τις συνέπειες στο ρόλο της Αμερικής στην παγκόσμια σκηνή.

Τον Ιανουάριο ο κ. Γκέϊτς ανακοίνωσε ότι έχει προγραμματίσει μια μείωση των αμυντικών δαπανών 78 δισ. δολάρια σε διάστημα πέντε ετών, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης έως και 47 χιλιάδων στρατιωτών. Ανακοίνωσε επίσης σχέδια για να σώσει 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα πέντε ετών .

Η διαταγή από τον πρόεδρο να μειώσει άλλα 400 δισεκατομμυρία δολάρια τις αμυντικές δαπάνες,τον αιφνιδίασε. Έτσι στράφηκε στα εξοπλιστικά προγράμματα,από τα οποία δύο έχουν μπει στο στόχαστρο:

•Τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανώνται για τη ναυπηγική βιομηχανία και
•Τα 11 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο για την εξέλιξη της F35 Strike Fighter.

Ο κ. Γκέϊτς έχει καταστήσει σαφές ότι οι επενδύσεις σε ορισμένους εξοπλισμούς πρέπει να γίνουν, όπως η αντικατάσταση των γηρασμένων ιπτάμενων τάνκερ.