Το μυστήριο του F 22.Τι οδήγησε στη συντριβή του μαχητικού στην Αλάσκα

Οι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες σήκωσαν τα χέρια ψηλά και δεν μπόρεσαν να δώσουν απάντηση στο μυστήριο του F 22.Δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν από που πρέρχεται το πρόβλημα στη παροχή οξυγόνου στους πιλότους,πρόβλημα που οδήγησε στο θάνατο έναν απ΄ αυτούς.

Τα αεροσκάφη θα συνεχίσουν να πετούν αλλά ο προβληματισμός είναι μεγάλος.

Το θέμα είναι ότι οι πιλότοι των F 22 συχνά αντιμετωπίζουν πρόβλημα υποξίας που προκαλείται όταν δεν φθάνει αρκετό οξυγόνο στον εγκέφαλό τους.Αυτή ήταν και η αιτία που ένας πιλότος ο Jeff Haney,έχασε τη ζωή του το 2010, στην έρημο Αλάσκα.

Στις 28 Φεβρουαρίου , οι διοικητές βάσεων , Αλάσκα, διέκοψαν τις πτήσεις μετά από τρεις πτήσεις πιλότων που ανέφεραν τα συμπτώματα υποξίας σε διάστημα δύο εβδομάδων. Οι αποστολές γίνονται κάτω από τα 25.000 πόδια μετά την συντριβή του F 22 του Haney το 2010.

Οι απόψεις για τη συντριβή που στοίχισε τη ζωή στον Haney διχάζει την Αμερικανική αεροπορία καθώς κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν ευθύνεται μόνο το πρόβλημα-μυστήριο στο σύστημα παροχής οξυγόνου,αλλά πιθανόν και κάποιοι λάθος χειρισμοί του πιλότου.

Η ομάδα του επιθεώρησε τα F-22 και όλα τα άλλα αεροσκάφη που χρησιμοποιούν το σύστημα παραγωγής οξυγόνου ερεύνησαν επίσης κάθε μία από τις 14 πτήσεις στις οποίες οι χειριστές ανέφεραν αναπνευστικά προβλήματα.

Οι πιλότοι τώρα φορούν μετρητές για τη μέτρηση σφυγμού τους και τα επίπεδα οξυγόνου. Σε κάθε ανησυχητική ένδειξη οι εκπαιδευτικές πτήσεις σταματούν αμέσως.

Η χήρα του πιλότου Haney έχει καταθέσει μήνυση εναντίον της Lockheed Martin, της Boeing και των Honeywell International και Pratt & Whitney – όλοι εμπλέκονται με το F-22 – ισχυριζόμενη ότι οι εταιρείες πωλούν εν γνώσει τους F-22 στην Πολεμική Αεροπορία με ελαττωματικά εξαρτήματα.