A-10 και F-15: Η USAF σχεδιάζει να αποσύρει δεκάδες «ιστορικά» μαχητικά το 2024

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ προτείνει για άλλη μια φορά να αποσύρει δεκάδες μαχητικά A-10 Warthog και F-15, στον υπό συζήτηση αμυντικό προϋπολογισμό του 2024.

Η Πολεμική Αεροπορία έχει επανειλημμένα ζητήσει την άδεια του Κογκρέσου να αρχίσει να αποσύρει το A-10 και να χρησιμοποιήσει αυτούς τους πόρους για να φέρει νεότερα αεροσκάφη, αλλά το Κογκρέσο απέρριψε όλες τις προτάσεις μέχρι να εγκριθεί ο προϋπολογισμός του 2023.

Στο προσχέδιο του NDAA του 2024, το Κογκρέσο ζητάει από την USAF να παρουσιάσει το σχέδιό της για το πως θα πραγματοποιούνται οι επιχειρήσεις εγγύς υποστήριξης, οι οποίες μέχρι τώρα διεξάγονταν από τα A-10, για να επιτρέψει την απόσυρση των παλαιών αεροσκαφών.

Στον προτεινόμενο προϋπολογισμό θα γίνει επίσης δεκτό το αίτημα της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας να αποσυρθούν 57 μαχητικά F-15C και F-15D, μερικά από τα οποία είναι είναι σε υπηρεσία για πάνω από τέσσερις δεκαετίες και φτάνουν στο τέλος της ζωής τους.

Διαβάστε εδώ: Αναλυτικά ο προτεινόμενος προϋπολογισμός της USAF για το 2024

Ωστόσο, και σε αυτήν την περίπτωση, το Κογκρέσο θα απαιτήσει από την υπηρεσία να δώσει περισσότερες πληροφορίες πριν αποφασίσει για την απόσυρση των αεροσκαφών. Συγκεκριμένα, το Κογκρέσο ζητάει περισσότερες πληροφορίες από την Πολεμική Αεροπορία και το Ναυτικό σχετικά με τα δικά τους προγράμματα για μαχητικά νέας γενιάς, όπως το NGAD (Next Generation Air Dominance), αλλά και τα σχέδια τους για drones «wingman».

Όπως έχει γράψει νωρίτερα φέτος το OnAlert, η Πολεμική Αεροπορία θα αρχίσει να αποσύρει τα πρώτα της 21 μαχητικά A-10, μειώνοντας το απόθεμα της υπηρεσίας από 281 αεροσκάφη σε 260, ενώ σχεδιάζει να έχουν τεθεί όλα εκτός υπηρεσίας ως το 2029.

Το «ιστορικό» A-10 ήταν γνωστό και αγαπητό για τον ρόλο του στις επιχειρήσεις στενής αεροπορικής υποστήριξης στο Ιράκ και το Αφγανιστάν τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ωστόσο η USAF υποστηρίζει ότι δεν θα μπορούσε να επιβιώσει σε μία μάχη ενάντια σε ένα έθνος με σύγχρονες αεράμυνες, όπως η Κίνα.