A-10 Warthog: «Τουλάχιστον μια χώρα ενδιαφέρεται για τα αεροσκάφη και δεν είναι η Ουκρανία» αποκάλυψε επικεφαλής της USAF

Ο πολιτικός προϊστάμενος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, Φρανκ Κένταλ, μίλησε στο πλαίσιο ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον της HASC (House Armed Services Committee) του Κογκρέσου σχετικά με την στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και το ενδεχόμενο να παραχωρηθούν τα αεροσκάφη εγγύς αεροπορικής υποστήριξης τύπου A-10 Warthog.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι το Κίεβο δεν επιθυμεί πλέον να παραλάβει τα συγκεκριμένα στρατιωτικά αεροσκάφη, παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν είχαν εκφράσει ένα σχετικό ενδιαφέρον, ωστόσο οι Ουκρανοί δικαιολογημένα ζητούν να παραλάβουν συστήματα αεροπορικής άμυνας αφού ανησυχούν για την επιβίωσή τους.

Το Κογκρέσο ήταν για πολλά χρόνια αντίθετο με την πρόθεση της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας να αποσύρει τα αεροσκάφη τύπου A-10 Warthog, με τους αρμόδιους επιτελείς της USAF να υποστηρίζουν ότι τα περίφημα αεροσκάφη δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις επιχειρησιακές ανάγκες του σύγχρονου πεδίου μάχης. Αυτό ώθησε ορισμένους Αμερικανούς βουλευτές και Γερουσιαστές να προτείνουν την παραχώρησή τους στην Ουκρανία, όμως ο Φρανκ Κένταλ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από την ουκρανική πλευρά.

Ο Κένταλ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν γνωρίζω κάποιο ενεργό ενδιαφέρον από την Ουκρανία για τα A-10, όμως υπάρχει τουλάχιστον μια χώρα που έχει εκφράσει επιθυμία να τα αποκτήσει. Όμως, όταν αποσυρθούν τα αεροσκάφη αυτά από το οπλοστάσιο της USAF, τότε δεν υπάρχει καμία βασική υλικοτεχνική υποστήριξη για αυτά και ως εκ τούτου όποια χώρα τα αποκτήσει θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στην συντήρησή τους αφού ούτε υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ανταλλακτικά ενώ είναι τουλάχιστον 45 ετών με επιβαρυμένη διάρκεια ζωής». Ο ίδιος δεν αποκάλυψε ποια χώρα έχει ενδιαφερθεί για τα A-10.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, αρκετοί αναλυτές και στρατιωτικοί έχουν ταχθεί είτε υπέρ είτε κατά της παραχώρησης των A-10 στην Ουκρανία. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν θα μπορούσαν να προσφέρουν πολλά στις ουκρανικές αεροπορικές δυνάμεις, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι με τα κατάλληλα όπλα, λειτουργικά συστήματα και αναβαθμίσεις, θα μπορούσαν να καταστρέψουν σημαντικό αριθμό ρωσικών τεθωρακισμένων αρμάτων και οχημάτων μάχης, αφού εξάλλου για αυτόν τον λόγο κατασκευάστηκαν.