Abrams: «Έπεσαν οι υπογραφές» από την Πολωνία για την αγορά 116 τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης από τις ΗΠΑ [pics]

Ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Μάριους Μπλάζακ υπέγραψε σήμερα Τετάρτη τη συμφωνία για την αγορά 116 αμερικανικών αρμάτων μάχης M1A1 Abrams.

Η υπογραφή της σύμβασης πραγματοποιήθηκε στο αρχηγείο της 1ης τεθωρακισμένης ταξιαρχίας της Βαρσοβίας στην περιοχή Wesoła. Στην τελετή παρέστησαν επίσης ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Πολωνία και ο Αρχηγός των πολωνικών χερσαίων δυνάμεων, στρατηγός Maciej Jablonski.

Ο Μπλάζακ τόνισε ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών έχει φτάσει σε ένα στάδιο ιδιαίτερης ενίσχυσης «όπως αποδεικνύεται από την εγκριθείσα συμφωνία». «Αυτά τα τανκς θα πάνε ακριβώς εδώ, στη Wesoła, στα ανατολικά της χώρας μας για να αποτρέψουν αποτελεσματικά οποιονδήποτε επιτιθέμενο», είπε ο Πολωνός ΥΠΑΜ.

«Ενισχύουμε την θωρακισμένη γροθιά του πολωνικού στρατού, ενισχύουμε τις πολωνικές ένοπλες δυνάμεις για να αποτρέψουμε αποτελεσματικά τον επιτιθέμενο. Ο πολωνικός στρατός ενισχύεται με έναν από τους καλύτερους εξοπλισμούς, τα άρματα μάχης Abrams», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι έει υπογραφεί μια ξεχωριστή σύμβαση για την προμήθεια 250 αρμάτων μάχης Abrams στην έκδοση M1A2 SEPv3 τον Απρίλιο του 2022.

«Αναμένεται ότι αυτά τα άρματα μάχης θα φτάσουν στην Πολωνία στα τέλη του 2024», σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας της χώρας. Επίσης σημείωσε ότι οι παραδόσεις των παραγγελθέντων 116 αρμάτων σχεδιάζεται να ολοκληρωθούν τον επόμενο χρόνο.

«Το 2022, τα πρώτα συστήματα Patriot παραδόθηκαν ήδη στον πολωνικό στρατό, φέτος αναμένουμε την παράδοση του συστήματος HIMARS, (…) που έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του στα χέρια των Ουκρανών».

Ο Μπλάζακ σημείωσε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης πακέτο υποστήριξης για τον Abrams. «Διαπραγματευόμαστε μια συνοδευτική δεύτερη συμφωνία, η οποία αφορά την απόκτηση πυρομαχικών για τον στρατό μας, τα πιο σύγχρονα πυρομαχικά σε μεγάλες ποσότητες. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι βρισκόμαστε στο δρόμο για να ολοκληρώσουμε γρήγορα αυτό το δεύτερο συμβόλαιο», είπε.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση 116 αρμάτων μάχης M1A1 Abrams στην Πολωνία στις αρχές Δεκεμβρίου του 2022.