Abrams SEPv3: Η Ρουμανία «τρέχει» την διαδικασία προμήθειας 54 προηγμένων αρμάτων μάχης

Η Επιτροπή Άμυνας, Δημόσιας Τάξης και Εθνικής Ασφάλειας στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Ρουμανίας, ενέκρινε το αίτημα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της χώρας, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία προμήθειας  54 μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης τύπου M1A2 Abrams SEPv3 από τις ΗΠΑ, υπό το φόντο της εξελισσόμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η προβλεπόμενη αγορά 54 αρμάτων μάχης μαζί με συνοδευτικό εξοπλισμό και υπηρεσίες, κοστίζει περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα και πληροφορίες που επικαλείται ο ιστότοπος ενημέρωσης DefenseRomania.ro. Σημειώνεται ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία οπότε το σχετικό νομοσχέδιο για την έγκριση της αγοράς αναμένεται να εγκριθεί σύντομα από το κοινοβούλιο.

Η Ρουμανία ενισχύεται με νέο στρατιωτικό υλικό

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική χρονική συγκυρία για τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρουμανίας, καθώς η κυβέρνηση επιταχύνει τις διαδικασίες για προμήθειες που αφορούν νέα ΤΟΜΑ, πυραυλικά συστήματα, πολεμικά πλοία, πυρομαχικά πυροβολικού των 155 χιλιοστών ακόμα και stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Όταν τελικά ολοκληρωθεί η διαδικασία απόκτησης των Abrams SEPv3, τότε η Ρουμανία θα γίνει η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα που θα διαθέτει στο οπλοστάσιό της τα καταστροφικά αυτά άρματα μάχης, καθώς ήδη η Πολωνία έχει υπογράψει συμφωνία ύψους περίπου 4,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά 250 τέτοιων αρμάτων μάχης από τον Απρίλιο του 2022, ενώ μάλιστα τον περασμένο Ιανουάριο, η Βαρσοβία έκανε μια δεύτερη παραγγελία, αξίας περίπου 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για να αγοράσει 116 μεταχειρισμένα M1A1 Abrams από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Στρατού Ξηράς των ΗΠΑ, η έκδοση Abrams SEPv3 θεωρείται το πλέον τεχνολογικά προηγμένο ψηφιακό άρμα μάχης στον κόσμο, με αναβαθμισμένη προστασία και θωράκιση πυροπροστασία, ευελιξία και ευκινησία,  κινητικότητα. Ως προς την αναβαθμισμένη έκδοση του άρματος μάχης, το M1A2 SEPv3 θα είναι εξοπλισμένο με τα προηγμένα συστήματα ενεργούς προστασίας «Trophy APS» που είναι ικανά να αντιμετωπίζουν τις εχθρικές απειλές, όπως ρουκέτες και κατευθυνόμενα αντιαρματικά βλήματα. Επίσης, έχει 9,7 μέτρα, πλάτος 3,7 μέτρα και ύψος 2,4 μέτρα, ενώ επανδρώνεται από πλήρωμα τεσσάρων ατόμων.

Φωτογραφίες αρχείου