ADA: Η Τουρκία ξεκίνησε την κατασκευή της δεύτερης κορβέτας για το Πολεμικό Ναυτικό της Ουκρανίας

Η Τουρκία ξεκίνησε πρόσφατα την κατασκευή της δεύτερης κορβέτας κλάσης ADA για το Πολεμικό Ναυτικό της Ουκρανίας.

Η τουρκική RMK Marine κατασκευάζει το πολεμικό πλοίο στο πλαίσιο συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας και της Τουρκικής Υπηρεσίας Αμυντικής Βιομηχανίας τον Δεκέμβριο του 2020.

Η αρχική συμφωνία ήταν η προμήθεια δύο πλοίων. Ωστόσο, ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Τουρκία, Βασίλ Μποντνάρ, είπε στο Naval News ότι ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί σε τέσσερις.

Η πρώτη κορβέτα βρίσκεται υπό κατασκευή από τον Οκτώβριο του 2022. Το πλοίο αρχικά σχεδιαζόταν να ναυπηγηθεί και να εξοπλιστεί εν μέρει με όπλα στην Τουρκία. Στη συνέχεια επρόκειτο να ρυμουλκηθεί στην Ουκρανία για την ολοκλήρωση της κατασκευής και την διεξαγωγή των δοκιμών.

Ωστόσο, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία άλλαξε τα σχέδια της συμφωνίας.

Αν και ο οπλισμός που θα έχει η κορβέτα δεν είναι γνωστός, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι οπλισμένη με οκτώ αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon ως κύριο όπλο τους.

Τα πλοία θα μπορούσαν επίσης να είναι οπλισμένα με τον ουκρανικό αντιπλοϊκό πύραυλο Neptune, ο οποίος επί του παρόντος λειτουργεί μόνο σε παραλλαγή που εκτοξεύεται από φορτηγό. Ο συγκεκριμένος πύραυλος βύθισε το ρωσικό καταδρομικό Moskva τον Απρίλιο του 2022.

Επικαλούμενο τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας, το Naval News υποστηρίζει ότι το Κίεβο εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να οπλίσει το πλοίο με τους τουρκικούς πυραύλους Atmaca και τους νορβηγικούς Naval Strike Missile.

Οι κορβέτες κλάσης ADA είναι σε υπηρεσία με το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό από το 2011, έχει μήκος 100 μέτρων, εκτόπισμα 2.400 τόνων και διαθέτει θάλαμο πτήσης και υπόστεγο για ελικόπτερα.

Με πληροφορίες από: The Defense Post