Admiral Gorshkov: Έτοιμη για επιχειρήσεις η προηγμένη ρωσική φρεγάτα με πυραύλους Zircon

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του Βόρειο Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας και μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, η ρωσική φρεγάτα Admiral Gorshkov είναι έτοιμη για να τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία, καθώς ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι τελικές δοκιμές για την αξιολόγηση και πιστοποίηση των λειτουργικών συστημάτων και εξοπλισμού του πλοίου.

Η τελευταία δοκιμαστική πλεύση πραγματοποιήθηκε στη Θάλασσα του Μπάρεντς, όπου το πλήρωμα εκτέλεσε αποστολές για αρκετές ημέρες, ώστε να διαπιστωθεί η πλήρης επιχειρησιακή ετοιμότητα της φρεγάτας προτού αυτή ενταχθεί στον Βόρειο Στόλο του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού. Η φρεγάτα Admiral Gorshkov έχει αποτελέσει κύριο σημείο αναφοράς της ρωσικής κυβέρνησης και ιδιαίτερα του Προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν, αναφορικά με την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε στις 21 Δεκεμβρίου, στο περιθώριο συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Υπουργείου Άμυνας, ότι η φρεγάτα αυτή θα είναι εξοπλισμένη με υπερηχητικούς πυραύλους Zircon, μετά και την επιτυχημένη βολή που πραγματοποίησε στα τέλη Μαΐου. Ο Πούτιν είπε χαρακτηριστικά ότι ο ρωσικός στόλος θα εφοδιαστεί από τις αρχές Ιανουαρίου με νέους υπερηχητικούς πυραύλους cruise τύπου Zircon, που ανήκει στη νέα γενιά όπλων που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια από τη Μόσχα.

Φωτογραφία αρχείου Reuters