Admiral Makarov: Η ρωσική φρεγάτα θα γίνει η νέα ναυαρχίδα του Στόλου Μαύρης Θάλασσας ;

Μετά την βύθιση του ρωσικού πυραυλοφόρου πυρηνοκίνητου καταδρομικού Moskva από τις ουκρανικές δυνάμεις, η «θέση» της ναυαρχίδας του Στόλου Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού έχει μείνει κενή, με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν πως αυτό πρόκειται να αλλάξει με την φρεγάτα Admiral Makarov.

Ειδικότερα, το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο πληροφορίες υπηρεσιών ασφαλείας στην Κριμαία, μετέδωσε ότι η σύγχρονη και προηγμένη ρωσική φρεγάτα κλάσης «Admiral Grigorovich» ή αλλιώς «Project 11356R/М», η οποία δεν χτυπήθηκε από ουκρανικό πύραυλο, πιθανώς να γίνει η νέα ναυαρχίδα του Στόλου Μαύρης Θάλασσας, αναλαμβάνοντας τον ρόλο που είχε το Moskva.

Σύμφωνα με το TASS, αξιωματούχοι της ναυπηγικής βιομηχανίας είχαν δηλώσει ότι το, υπό κατασκευή, πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων «Mitrofan Moskalenko» θα γινόταν η νέα ναυαρχίδα, ωστόσο οι απρόσμενες εξελίξεις που έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενδεχομένως να άλλαξαν τα πλάνα της Μόσχας.

Τα χαρακτηριστικά της

Υπενθυμίζεται ότι η φρεγάτα Admiral Makarov καθελκύστηκε το 2015 και τέθηκε σε επιχειρησιακή λειτουργία το 2017. Πήρε το όνομά της από τον πρώην Διοικητή του Ρωσικού Ναυτικού και Ωκεανογράφο, Stepan Makarov και εντάχθηκε στην υπηρεσία του Στόλου Μαύρης Θάλασσας, μαζί με τα άλλα δύο πλοία της κλάσης της. Η φρεγάτα αυτή  μπορεί να αναπτυχθεί σε αποστολές ανθυποβρυχιακού πολέμου αλλά και για αντιαεροπορικό πόλεμο, ενώ ακόμα μπορούν να αναπτύσσονται είτε μεμονωμένα είτε ως μέρος ναυτικής ομάδας κρούσης.

Η φρεγάτα Admiral Makarov έχει μήκος 124,8 μέτρα, πλήρες εκτόπισμα 4.000 τόνους, διαθέτει σύστημα πρόωσης COGAG που της εξασφαλίζει μέγιστη ταχύτητα έως και 30 κόμβους, με μέγιστη εμβέλεια πλεύσης 5.00 ναυτικά μίλια και με επιχειρησιακή αυτονομία 30 ημερών, ενώ έχει ενσωματωμένα συστήματα κάθετης εκτόξευσης βλημάτων (VLS).

Σε ό,τι αφορά τα οπλικά της συστήματα, η φρεγάτα Admiral Makarov διαθέτει:

Σημειώνεται πως διαθέτει αναβαθμισμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, αντιμέτρων αλλά και για αποστολές ανθυποβρυχιακού πολέμου, ραντάρ για την αναχαίτιση και τον εντοπισμό εχθρικών εναέριων απειλών και συνιστά μια από τις πιο σημαντικές ναυτικές δυνάμεις του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στον πόλεμο στην Ουκρανία.