AGM-154: Οι ΗΠΑ ανέθεσαν σύμβαση στη Raytheon για την παράδοση 50 πυραύλων JSOW Block III στην Ταϊβάν

Οι ΗΠΑ ανέθεσαν μια νέα σύμβαση στην Raytheon, αξίας 68,4 εκατομμυρίων δολαρίων, για την παραγωγή πυραύλων AGM-154 (Joint Standoff Weapons – JSOW) για την Ταϊβάν.

Συνολικά 50 πύραυλοι του τύπου θα παραδοθούν στον στρατό της Ταϊβάν έως τον Μάρτιο του 2028, ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Οι πύραυλοι θα παραδοθούν στην πιο πρόσφατη διαμόρφωση Block III C, για να ενσωματωθούν σε διάφορα αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των F/A-18 Hornet, F-35 Lightning II και F-16 Fighting Falcon.

Με την ικανότητα «fire-and-forget», το όπλο μπορεί να πλοηγηθεί στον στόχο του έως και 110 χιλιόμετρα μακριά με τη βοήθεια ενός συστήματος πλοήγησης GPS.

Τον Οκτώβριο του 2023, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ταϊβάν υπέβαλε μια «λίστα επιθυμιών» με εξοπλισμούς στο κοινοβούλιο της χώρας για να ενισχύσει τις αποτρεπτικές της ικανότητας, εν μέσω των αυξανόμενων απειλών από την Κίνα.

Μεταξύ άλλων ήταν και οι αμερικανικοί πύραυλοι αντι-ραντάρ AGM-88 (High-Speed ​​Anti-Radiation Missiles), οι AGM-84 (Standoff Land Attack Missiles) και οι AGM-154 JSOW.

Το AGM-154 JSOW είναι ένας από τους 7 εξοπλισμούς που ανακοίνωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ το 2017 ότι θα συμπεριληφθούν σε ένα μεγάλο πακέτο όπλων για το μικρό νησιωτικό έθνος.

Το υπουργείο δήλωσε ότι τα όπλα θα ενισχύσουν τις δυνατότητες επίθεσης στο έδαφος και στη θάλασσα του στόλου F-16 της χώρας. Οι βόμβες ολίσθησης θα βελτιώσουν επίσης την ικανότητα της Ταϊπέι να χτυπά από μεγάλη απόσταση, κάτι που αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για το μικρό νησιωτικό έθνος.

Πηγή: The Defense Post