AH-64E Apache: Η Ολλανδία παρέλαβε το πρώτο αναβαθμισμένο ελικόπτερο της Boeing [vid]

Η αμυντική εταιρεία Boeing παρέδωσε το πρώτο της αναβαθμισμένο επιθετικό ελικόπτερο AH-64E Apache στη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Ολλανδίας.

Σύμφωνα με την σύμβαση που έχουν υπογράψει, 28 ελικόπτερα Apache τύπου D της Πολεμικής Αεροπορίας της Ολλανδίας θα εκσυγχρονιστούν στην προηγμένη διαμόρφωση v6 ή E. Το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2025.

«Είναι τιμή μου να λαμβάνω το πρώτο ανακατασκευασμένο Apache Echo», δήλωσε ο Διευθυντής του Οργανισμού Αμυντικού Υλικού της Ολλανδίας, Aerie Jan de Waard.

«Αυτό το αναβαθμισμένο επιθετικό ελικόπτερο είναι μια μεγάλη βελτίωση και δίνει στη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Ολλανδίας περισσότερη μαχητική ισχύ και επίγνωση της κατάστασης. Αυτή η πρώτη παράδοση είναι ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό ολόκληρου του στόλου των Apache», πρόσθεσε.

Τα επιθετικά ελικόπτερα AH-64D Block II Apache βρίσκονται σε υπηρεσία με τη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Ολλανδίας από το 1998.

Παράλληλα με τον ολλανδικό στρατό, τα μοντέλα D χρησιμοποιούνται επίσης από 17 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού στρατού.

Το AH-64E στην έκδοση v6 είναι η πιο πρόσφατη διαμόρφωση των ελικοπτέρων Apache.

«Το Apache είναι το πιο προηγμένο και αποδεδειγμένο επιθετικό ελικόπτερο και η ζήτηση για αυτό συνεχίζει να αυξάνεται παγκοσμίως», δήλωσε η Αντιπρόεδρος της Boeing Attack Helicopter Programs.

«Με την αναβάθμιση από το D-model στο E-model Apache, η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Ολλανδίας θα αποκτήσει σημαντική αύξηση στην ισχύ επίθεσης, την ευελιξία και την επίγνωση της κατάστασης για τις επόμενες δεκαετίες».

Πηγή: The Defense Post / Φωτογραφία αρχείου Reuters