AHS Krab: H Πολωνία αγοράζει περισσότερα αυτοκινούμενα πυροβόλα μετά την επιτυχία τους στην Ουκρανία

Η Πολωνία θα παραγγείλει 48 νέα αυτοκινούμενα πυροβόλα AHS Krab και 36 συνοδευτικά οχήματα από την πολωνική αμυντική εταιρεία Huta Stalowa Wola έναντι 797 εκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε χθες Δευτέρα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Μάριους Μπλάζακ.

«Αυτή είναι μια δεύτερη σύμβαση, η πρώτη συνήφθη το 2016 και εξακολουθεί να εφαρμόζεται… η αξία της σύμβασης είναι 3,8 δισεκατομμύρια ζλότι (σχεδόν 800 εκ. δολάρια)», είπε ο Μπλάζακ.

Το 2016, ο πολωνικός στρατός παρήγγειλε 96 αυτοκινούμενα πυροβόλα από τη Huta Stalowa Wola, τα οποία αναμένεται να παραδοθούν έως το 2024.

Τα αυτοκινούμενα πυροβόλα AHS Krab, συμπεριλαμβανομένων 22 οχημάτων διοίκησης και 12 οχημάτων υποστήριξης πυρομαχικών, θα προέρχονται από μια κοινοπραξία με επικεφαλής τον τοπικό κατασκευαστή Huta Stalowa Wola SA (HSW) για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Τα πυροβόλα θα παραδοθούν στον Πολωνικό Στρατό τα έτη 2025-2027.

Το AHS Krab είναι ένα πυροβόλο των 155 χλστ. και έχει μέγιστη εμβέλεια βολής 40 χιλιόμετρα. Είναι βασισμένο σε έναν συνδυασμό από το πυροβόλο K9 Thunder της Νότιας Κορέας και τον βρετανικό πύργο AS-90M Braveheart. Έχει πλήρωμα πέντε ατόμων, ενώ το βάρος του φτάνει περίπου τους 52 τόνους.

Μια πυροβολαρχία του Krab αποτελείται από 6 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Krab, 2 οχήματα ανεφοδιασμού πυρομαχικών, ένα όχημα συντήρησης Waran και ένα όχημα πυροβολικού C3I Azalia.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» έχει εγείρει φόβους για την ασφάλεια σε πολλές χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ και η Πολωνία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει δεσμευτεί να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και να διπλασιάσει τις ένοπλες δυνάμεις της για να αποτρέψει τυχόν επιθέσεις.

Στα τέλη Μαΐου, η Πολωνία έδωσε στην Ουκρανία 18 AHS Krab.

Με πληροφορίες από: Defence Blog / Φωτογραφία αρχείου Reuters