AHS Krab: Τα πολωνικά πυροβόλα είναι ήδη έτοιμα για μάχη στην Ουκρανία

Τα πολωνικά αυτοκινούμενα πυροβόλα AHS Krab των 155 χλστ είναι έτοιμα για χρήση από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας στο μέτωπο, μαζί με μια σειρά άλλων όπλων που έχουν παραδοθεί από τους συμμάχους της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ο Υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολέξιι Ρεζνίκοφ.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι το πολωνικό αυτοκινούμενο πυροβολικό AHS Krab είναι έτοιμο να εκτελέσει αποστολές μάχης στο μέτωπο. Μετά τα πυροβόλα M777 και FH70 και τα αντιαεροπορικά πυροβόλα CAESAR και M109A3, τα πολωνικά όπλα είναι ο πέμπτος τύπος πυροβολικού 155 χλστ. που καταφέραμε να αναπτύξουμε».

Ο Ρέζνικοφ διευκρίνισε ότι το Υπουργείο Άμυνας έχει ήδη παράσχει στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας περισσότερες από 150 πλατφόρμες πυροβολικού των 155 χλστ.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, το απόθεμα βλημάτων αυτού του διαμετρήματος είναι 10% υψηλότερο από το απόθεμα βλημάτων μεγάλου διαμετρήματος σοβιετικού τύπου που είχε η Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Η αποτελεσματικότητα αυτών των δυτικών όπλων είναι υψηλότερη από τα σοβιετικά μοντέλα.

Ταυτόχρονα, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν λάβει περισσότερα από πενήντα πυροβόλα άλλων σημαντικών διαμετρημάτων, καθώς και οβίδες για αυτά, που αποτελούν περισσότερο από το 75% του όγκου [όπλων αυτού του τύπου] που υπήρχε στην αρχή της ρωσικής εισβολής.

«Λάβαμε περίπου 250 τεθωρακισμένα οχήματα: M113 TM, M113 YPR-765, Bushmaster, Mastiff, Husky, Wolfhound. Και οι δυτικοί εταίροι μας προμήθευσαν χιλιάδες MANPADS (Stinger, Starstreak, Mistral, Piorun, Grom), ATGM (NLAW, Javelin, Milan) και εκτοξευτές χειροβομβίδων», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του ο Ουκρανός ΥΠΑΜ.

Η Ουκρανία και η Πολωνία υπέγραψαν πριν λίγες ημέρες μία ιστρορική αμυντική συμφωνία, αξίας σχεδόν 700 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την οποία το Κίεβο αγόρασε από τη Βαρσοβία 60 αυτοκινούμενα πυροβόλα AHS Krab. Λίγες μέρες νωρίτερα, η Πολωνία είχε δωρίσει στην γείτονά της 12 από αυτά τα όπλα.

Με πληροφορίες από: Ukrainska Pravda