OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

AIM-174B: Ο νέος πύραυλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που αλλάζει τις ισορροπίες στη Νότια Σινική Θάλασσα

16/08/2024 - 08:12
AIM-174B
Share on FacebookShare on Twitter

To Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανέπτυξε τους νέους πυραύλους αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς AIM-174B στον Ινδο-Ειρηνικό, θέτοντας σε «κίνδυνο» το πλεονέκτημα της Κίνας για standoff εναέρια πλήγματα, λένε οι ειδικοί.

Ο πύραυλος AIM-174B, βασίζεται στον πύραυλο αεράμυνας SM-6 της Raytheon και είναι το όπλο με το μεγαλύτερο βεληνεκές που έχουν αναπτύξει ποτέ οι ΗΠΑ στην περιοχή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η νέα έκδοση του πυραύλου έχει τρία βασικά πλεονεκτήματα: μπορεί να πετάξει αρκετές φορές μακρύτερα από την επόμενη καλύτερη επιλογή των ΗΠΑ, τον AIM-120 AMRAAM, δεν απαιτεί νέες γραμμές παραγωγής και είναι συμβατό με το αεροσκάφος τουλάχιστον ενός συμμάχου, της Αυστραλίας.

Είναι πολύ σημαντικό ότι ένα όπλο όπως το AIM-174B, το οποίο μπορεί να επιτεθεί σε εναέριους στόχους έως και 400 χιλιόμετρα μακριά, ξεπερνά το βεληνεκές του κινεζικού πυραύλου PL-15. Έτσι, τα αμερικανικά αεροσκάφη μπορούν να προστατεύουν τα αεροπλανοφόρα του US Navy που πλέουν στην περιοχή και να «χτυπήσουν με ασφάλεια» υψηλής αξίας στρατιωτικούς στόχους της Κίνας, όπως αεροσκάφη διοίκησης και ελέγχου.

Ο AIM-120, ο τυπικός πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς για τα αμερικανικά αεροσκάφη, έχει μέγιστο βεληνεκές περίπου 150 χιλιόμετρα, το οποίο απαιτεί από το αεροσκάφος να πετάξει βαθύτερα στην αμφισβητούμενη περιοχή, εκθέτοντας τα αεροπλανοφόρα σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Πως αλλάζουν οι ισορροπίες στη Νότια Σινική Θάλασσα

Οποιοσδήποτε τύπος σύγκρουσης στη Νότια Σινική Θάλασσα θα απαιτούσε το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ να πλέει σε απόσταση λίγων εκατοντάδων χιλιομέτρων από τον αντίπαλό του, την Κίνα. Η υποστήριξη της Ταϊβάν σε μια πιθανή κινεζική εισβολή θα ανάγκαζε το US Navy να πλεύσει ακόμα πιο κοντά.

Ο πύραυλος AIM-174B αλλάζει αυτή την εξίσωση, κρατώντας τα αεροσκάφη κυνηγιού PLA εκτός εμβέλειας βολής και ακόμη και θέτοντας σε κίνδυνο τα αεροπλάνα τους που επιτίθενται στην Ταϊβάν. Αυτό αύξησε την πιθανότητα οι ΗΠΑ να εμπλακούν σε μια μεγάλη σύγκρουση στην περιοχή, αναφέρουν οι ειδικοί.

Προς το παρόν, η προσθήκη του AIM-174B στο οπλοστάσιο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ακόμη και αν δεν είναι ακόμη σε μεγάλους αριθμούς, αλλάζει τα δεδομένα σε μια περιφερειακής σύγκρουσης, τονίζουν οι αναλυτές.

«Αν αυτό είναι αρκετό για να ωθήσει τα αεροσκάφη υψηλής αξίας της Κίνας πολύ πίσω, τότε δεν χρειάζεστε πολλά. Επειδή η απειλή έχει κάνει τον αντίπαλο να αλλάξει τη συμπεριφορά του… Κάνει ευκολότερο ένα σενάριο στη Νότια Σινική Θάλασσα».

Αλλάζει το πλεονέκτημα ΗΠΑ – Κίνας

Για δεκαετίες, το πλεονέκτημα των ΗΠΑ ήταν τα stealth μαχητικά αεροσκάφη, όπως τα F-22 και F-35, και οι πύραυλοι AIM-120. Ωστόσο, η εμφάνιση κινεζικών stealth μαχητικών όπως το J-20, και το πιο σημαντικό, ο πύραυλος PL-15 που μπορεί να ενσωματωθεί στο εσωτερικό της ατράκτου του κινεζικού μαχητικού αεροσκάφους, με βεληνεκές 250 χιλιόμετρα ή περισσότερο, «αναίρεσε» το πλεονέκτημα των ΗΠΑ, αναφέρουν Αμερικανοί αναλυτές.

Τώρα ένα stealth κινεζικό αεροσκάφος θα μπορούσε θεωρητικά να εντοπίσει μη stealth αεροσκάφη των ΗΠΑ και να τα καταρρίψει πολύ έξω από την εμβέλεια από όπου θα μπορούσαν εκείνα να εκτοξεύσουν τους πυραύλους τους. Ο πύραυλος AIM-174B αναπτύχθηκε για να αντιμετωπίσει γρήγορα αυτή την ανάγκη.

Το ότι ο νέος πύραυλος βασίζεται στον ήδη υπάρχοντα SM-6 της Raytheon, σημαίνει ότι οι γραμμές παραγωγής είναι ήδη διαθέσιμες, ενώ έχει ήδη προβλεφθεί χρηματοδότηση για περισσότερους από 100 πυραύλους SM-6 ετησίως.

Η Raytheon αρνήθηκε να σχολιάσει πόσα AIM-174B θα παραχθούν ή αν θα μετατραπούν τα υπάρχοντα SM-6. Μέχρι στιγμής έχει παρουσιαστεί μόνο σε αεροσκάφη F/A-18E/F Super Hornet του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, τα οποία χειρίζονται οι στρατιωτικοί των ΗΠΑ και της Αυστραλίας. Το Πολεμικό Ναυτικό είπε ότι ο πύραυλος ήταν «επιχειρησιακά αναπτυγμένος», αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει εάν θα παραδοθεί σε συμμάχους, εάν θα ενσωματωνόταν σε άλλα αεροσκάφη και πόσα AIM-174B θα χρειαστεί κάθε χρόνο.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφίες αρχείου Reuters

Tags: AIM-120ΗΠΑΚΙΝΑΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΗΠΑΤΑΙΒΑΝ

Related Posts

ΗΠΑ - Καναδάς
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

05/12/2025 - 09:08
SPIKE NLOS - όπλα - δόγμα αποτροπής
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

05/12/2025 - 05:03
ΚΙΜΩΝ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

«ΚΙΜΩΝ»: «Ερχόμαστε σύντομα», το μήνυμα του πληρώματος της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI [vid]

04/12/2025 - 20:00

Διαβάστε Επίσης

Κακοκαιρία Byron: Σε δυτική και βόρεια Αττική τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

«Εκρηκτικό» ξημέρωμα στο Γκρόζνι – Χτυπήθηκε κυβερνητικό κτίριο της Τσετσενίας [vid]

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

Ρωσία: Πυρκαγιά σε τερματικό σταθμό αερίου και λιμάνι μετά από ουκρανική επίθεση [vids]

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

Καιρός σήμερα: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Πού προβλέπονται ισχυρές βροχές

Σαν σήμερα: Το 1831 αρχίζει η Ε’ Εθνοσυνέλευση στο Άργος για να ψηφίσει νέο Σύνταγμα

«Το NATO πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε υβριδικές απειλές», λέει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της συμμαχίας

Top News

Καιρός: Σφοδρές καταιγίδες από την κακοκαιρία Byron - Οι 10 περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο

Η κακοκαιρία Byron «έπνιξε» Μάνδρα, Μέγαρα και Νέα Πέραμο - Βίντεο με τους ορμητικούς χειμάρρους

Το Plan b της κυβέρνησης για να φύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα πριν από τις γιορτές

Κωνσταντίνος Αργυρός για Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο πρόσεχε τους διπλανούς της

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert