Air Defender 23: Τα ελληνικά F-16 στους ουρανούς της Βαυαρίας για την μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση του NATO [vid]

Τα F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας συμμετέχουν στην άσκηση Air Defender 23, την μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση του NATO.

Η άσκηση ξεκίνησε στις 12 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 23 Ιουνίου. Συμμετέχουν 25 χώρες, 250 αεροσκάφη και 10.000 στρατιώτες.

Για τις ανάγκες της Air Defender 23 θα χρησιμοποιηθούν ως κόμβοι βάσεις στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν, στην Κάτω Σαξονία, στη Βαυαρία, στη Ρηνανία-Παλατινάτο, στην Ολλανδία και στην Τσεχία και οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν στον εναέριο χώρο της Γερμανίας, αλλά και στη Βαλτική και στη Ρουμανία, με πτήσεις «out-and-back».

Τα ελληνικά F-16 σταθμεύουν στο Λέχφελντ της Βαυαρίας, μαζί με τα αμερικανικά Α-10. Από αυτήν την βάση απογειώνονται καθημερινά γι ανα εκτελέσουν τις επιχειρήσεις και τα σενάρια της άσκησης.

Η γερμανική Πολεμική Αεροπορία (Luftwaffe), δημοσίευσε σήμερα ένα βίντεο με την προετοιμασία των Ελλήνων πιλότων και των μαχητικών τους αεροσκαφών λίγο πριν απογειωθούν στους ουρανούς της Βαυαρίας.

Δείτε το βίντεο:

Στόχος της μεγαλύτερης άσκησης από άποψη συμμετοχής από την ίδρυση του ΝΑΤΟ είναι η επίδειξη της ευελιξίας και της ταχύτητας των συμμαχικών αεροποριών ως δύναμης άμεσης ανταπόκρισης. Η συνεργασία 25 χωρών βελτιώνει τη διαλειτουργικότητα και επιτρέπει μια αξιόπιστη αποτροπή ενός πιθανού επιτιθέμενου.