Ajax: Ξεπεράστηκαν τα εμπόδια στο πρόγραμμα ανάπτυξης των βρετανικών τεθωρακισμένων οχημάτων

Φαίνεται πως ξεπεράστηκαν τα προβλήματα στο πρόγραμμα ανάπτυξης των τεθωρακισμένων οχημάτων τύπου Ajax για τον βρετανικό βασιλικό Στρατό Ξηράς, το οποίο πλέον αναμένεται να πετύχει αρχική επιχειρησιακή ικανότητα (Initial Operational Capability – IOC) έως τον Δεκέμβριο του 2025, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Υπουργείο Άμυνας της χώρας σε χθεσινή ανακοίνωση.

Τα οχήματα τύπου Ajax αποτελούν αξονικό στοιχείο του προγραμματισμού του βρετανικού Στρατού Ξηράς, ο οποίος επιθυμεί να δημιουργήσει και να αναπτύξει μια ταξιαρχία αναγνώρισης – κρούσης και δύο τεθωρακισμένες ταξιαρχίες μάχης. Όπως διευκρίνισε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας, το πρόγραμμα θα πετύχει πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα έως τον Σεπτέμβριο του 2029.

Τι είχε προηγηθεί ;

Όπως έχουμε ήδη γράψει στο OnAlert, το πρόγραμμα ανάπτυξης του οχήματος τύπου Ajax αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα αναφορικά με τους θορύβους και τους τραυματισμούς που έχουν προκληθεί στο προσωπικό, με αποτέλεσμα να βρεθεί «χρόνια πίσω στο χρονοδιάγραμμα».  Πλέον, το πρόγραμμα φαίνεται ότι οδεύει στην σωστή πορεία και γι’ αυτόν τον λόγο το ποσό των 480 εκατομμυρίων λιρών που είχε παρακρατηθεί από την βρετανική κυβέρνηση, εκταμιεύεται για την κατασκευάστρια εταιρεία General Dynamics, με στόχο την συνέχιση της συμφωνίας.

Μέχρι σήμερα, έχουν κατασκευαστεί 143 Ajax, ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες σε 416 κύριες κατασκευές και σε 120 πυργίσκους με ενσωματωμένο ένα νέο πυροβόλο των 40 χιλιοστών. Η οικογένεια τεθωρακισμένων οχημάτων τύπου Ajax περιλαμβάνει έξι παραλλαγές – εκδόσεις, που θα καλύπτουν διάφορες επιχειρησιακές ανάγκες του βρετανικού βασιλικού Στρατού Ξηράς. Υπενθυμίζεται ότι το 2014 «έπεσαν οι υπογραφές» για το πρόγραμμα κατασκευής και ανάπτυξης 589 οχημάτων τύπου Ajax ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων λιρών.

Φωτογραφίες αρχείου Reuters