Aksungur: Αυτό είναι το τουρκικό drone-«κατάσκοπος» που τράβηξε τις φωτογραφίες των ελληνικών τεθωρακισμένων στο Αιγαίο

Το UAV τουρκικής κατασκευής Aksungur, είναι το μη επανδρωμένο όχημα που κατασκοπεύει τα ελληνικά νησιά και τράβηξε τις φωτογραφίες που απεικονίζουν τεθωρακισμένα οχήματα M1117 στη Λέσβο και τη Σάμο, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

«Το Aksungur, το οποίο έχει εξυπηρετήσει σχεδόν 10 χιλιάδες ώρες πτήσης συνολικά, διαθέτει 3 μονάδες στην Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων και συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Αιγαίο», αναφέρει το δημοσίευμα.

Το Aksungur πραγματοποίησε το 2019 την πρώτη πτήση του και μπήκε στην υπηρεσία των τουρκικών Ενόπων Δυνάμεων το 2021. Μπορεί να πετάει για 50 ώρες και να μεταφέρει έως και 750 κιλά ωφέλιμου φορτίου για πυρομαχικά, ενώ ακόμα είναι ικανό για να πραγματοποιεί επιχειρήσεις μεγάλης αντοχής σε υψόμετρο έως 40.000 πόδια.

Έχει την ικανότητα να εκτελεί πολλαπλές αποστολές, όπως συλλογή πληροφοριών, επιτήρησης, αναγνώριση, αλλά και αεροπορικά πλήγματα.

Γι’ αυτό τον σκοπό, το τουρκικό UAV είναι εξοπλισμένο με πυρομαχικά τύπου MK-2, που τα χρησιμοποιεί σε συνδυασμό με τρεις διαφορετικές (EO/IR) ηλεκτρο-οπτικές/υπέρυθρες κάμερες, δύο διαφορετικά συστήματα καθοδήγησης με λέιζερ τύπου SATCOM Teber, που έχει κατασκευάσει η Roketsan, καθώς επίσης τουρκικής κατασκευής Precision Guidance Kit-82 (HGK-82) και τέλος χρησιμοποιεί τον κινητήρα τύπου PD170.

Σύντομα στο drone θα ενσωματωθούν το σύστημα καθοδήγησης λέιζερ Kuzgun και μία «μίνι-βόμβα». Επίσης, όπως αναφέρει το Anadolu, η κατασκευάστρια εταιρεία TAI διεξάγει διαπραγματεύσεις με ασιατικές και αφρικανικές χώρες για την εξαγωγή του drone στο εξωτερικό.