Αλήθειες και ψέμματα για τις φρεγάτες Fremm

Που είναι η αλήθεια και που το ψέμμα στην υπόθεση των γαλλικών φρεγατών Fremm και πόσο εύκολο είναι να προχωρήσει το σενάριο περί “δανεισμού” ,πρόταση την οποία σύμφωνα με την εφημερίδα Le Figaro φέρνει ο πρόεδρος Ολάντ. 

Η υπόθεση έχει πολύ ενδιαφέρον και αξίζει τον κόπο να δούμε πως την αντιμετωπίζουν όλες οι “εμπλεκόμενες” πλευρές.

Πρώτα απ΄ όλα το Πολεμικό Ναυτικό ,το οποίο έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Από διάφορες πηγές έγινε γνωστό ότι δεν έχει υπάρξει κάποια ενημέρωση περί Fremm, ωστόσο πρόσθεταν ότι το ΠΝ αυτό που ζητά από οποιοδήποτε “σκαρί” είναι να διαθέτει οπλικά συστήματα που θα παρέχουν πρώτα απ΄ όλα αυξημένη αντιαεροπορική άμυνα. Το πως θα λέγεται το “σκαρί” δεν τους ενδιαφέρει. Συνεπώς η απάντηση είναι ότι οι Fremm “μας κάνουν”.

Το ερώτημα που θέτουν είναι πως θα λειτουργήσει η πρόταση “δανεισμού”, αφού αυτή τη στιγμή οι Γάλλοι έχουν μία έτοιμη φρεγάτα και μία έχει μόλις ξεκινήσει δοκιμές.

Δεύτερο “μέτωπο” οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, οι οποίοι την Παρασκευή το βράδυ εισέπραξαν από 500 ευρώ ως βοήθημα και αναμένουν άλλα τόσα. Η ανταπόκριση στο αίτημά τους να λάβουν κι αυτοί ένα βοήθημα ανάλογο των συναδέλφων τους στον Σκαραμαγκά, ήταν γρήγορη και αυτό τους εξέπληξε ευχάριστα. Επιπλέον από υπουργικά γραφεία τους “συνέστησαν” να είναι υπομονετικοί γιατί “κάτι περιμένουμε από τις συζητήσεις με τον Ολάντ για τις φρεγάτες”.

Όμως ως γνωστόν ακόμη κι αν όλα πάνε καλά και η υπόθεση της ναυπήγησης ή της ολοκλήρωσης κάποιων φρεγατών στην Ελλάδα “κλείσει”, είναι βέβαιο ότι η Ελευσίνα δεν μπορεί μόνη της να τα βγάλει πέρα και θα χρειαστεί και η εμπλοκή του Σκαραμαγκά. Εκεί επικρατεί απόλυτη απογοήτευση και το μήνυμα που μεταδίδεται είναι ότι και “η ιστορία των Fremm είναι παραμύθι”!

Το βέβαιο είναι ότι η υπόθεση δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι εύκολα και απλά. Τα προβλήματα και τα ερωτήματα είναι πολλά , όπως και οι δυσκολίες. 
Ας δούμε όμως ποια ακριβώς θα είναι η γαλλική πρόταση και μετά θα μπορέσουμε να βγάλουμε συγκεκριμένα και πιο ασφαλή συμπεράσματα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι σημαίνει η γαλλική πρόταση για «δανεισμό» φρεγατών Fremm. Τι γράφει η Figaro

Μας δανείζουν και σε φρεγάτες! Ο Ολάντ φέρνει δανεικές Fremm!

Εξοπλισμοί: Εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται με «αβάσταχτη ελαφρότητα»