OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

AMCA: Η Ινδία επιλέγει γαλλικούς κινητήρες από την Safran για τα stealth μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς

25/08/2025 - 14:06
AMCA

Πρωτότυπο ινδικό αεροσκάφος τύπου «Advanced Medium Combat Aircraft AMCA» ), που παρουσιάστηκε ως έκθεμα στην αεροπορική έκθεση Aero India 2025 / REUTERS / Stringer / File Photo

Share on FacebookShare on Twitter

Μετά την πολεμική σύγκρουση με το Πακιστάν, στις αρχές του περασμένου Μαΐου, κατά την διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες αεροπορικές επιχειρήσεις, η Ινδία αποφάσισε ότι είναι πλέον επιτακτική ανάγκη η κατασκευή και ανάπτυξη των μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς στο πλαίσιο του προγράμματος AMCA (Advanced Medium Combat Aircraft).

Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετώπιζε το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανάπτυξης, η πρόοδος του οποίου έχει καθυστερήσει τα τελευταία χρόνια, ήταν ο κινητήρας που θα ενσωμάτωσαν τα νέα μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία θα έπρεπε να πληρούν συγκεκριμένα επιχειρησιακά κριτήρια. Η αρχική επιλογή ήταν οι αμερικανικοί κινητήρες 414 της General Electric, ωστόσο φαίνεται ότι την τελική λύση θα την δώσει η Γαλλία.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Άμυνας της Ινδίας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το Νέο Δελχί θα συνεεγαστεί με μια γαλλική εταιρεία – αργότερα ινδικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι πρόκειται για την Safran – προκειμένου να δοθεί σημαντική ώθηση στο πρόγραμμα AMCA, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι η επικείμενη συμφωνία ανέρχεται σε περίπου 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει την παραγωγή πέντε πρωτότυπων κινητήρων έως το 2027.

Οι κινητήρες αυτοί θα υποβληθούν σε εκτεταμένες δοκιμές για την επικύρωση και τη βελτίωση των τεχνικών τους προδιαγραφών. Σύμφωνα με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα, οι δοκιμές πτήσης με τον νέο κινητήρα φαίνεται πως θα ξεκινήσουν το 2028, με την πιστοποίηση και τη σειριακή παραγωγή να έχουν προγραμματιστεί για το 2032 και το 2035, αντίστοιχα, με αναλυτές να εκτιμούν ότι η Ινδία θα χρειαστεί περισσότερους από 250 κινητήρες για το AMCA.

Η απόφαση της Ινδίας να συνεργαστεί με την γαλλική εταιρεία Safran φαίνεται πως βασίζεται κυρίως σε γεωπολιτικούς λόγους λόγω της πρόσφατης κρίσης στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, που είχε ως αποτέλεσμα να στραφεί στο Παρίσι, με το οποίο διατηρεί στρατηγικές εταιρικές σχέσεις στον αμυντικό τομέα, αφού το Νέο Δελχί έχει προμηθευτεί τεράστια ποσότητα στρατιωτικών εξοπλισμών, όπως μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale και υποβρύχια κλάσης Scorpene, με την παράλληλα μεταφορά γαλλικής τεχνογνωσίας.

Αυτό αναμένεται να γίνει και στην περίπτωση των νέων κινητήρων που θα κατασκευαστούν από την συνεργασία της γαλλικής εταιρείας Safran με το αρμόδιο τμήμα της διεύθυνσης DRDO της Ινδίας, ώστε η γραμμή παραγωγής να στηθεί στην Ινδία.

Με πληροφορίες από: Economic Times

Tags: AMCASAFRANSTEALTH ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗΓΑΛΛΙΑΙΝΔΙΑΚΙΝΗΤΗΡΕΣ

Related Posts

Ταϊβάν
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Ταϊβάν: Εγκρίθηκε πακέτο στρατιωτικών εξοπλισμών από τις ΗΠΑ αξίας 11,1 δισεκ. δολαρίων

18/12/2025 - 08:21
F-35
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F-35: Ο Τραμπ πιέζει για την αγορά των stealth μαχητικών τον νέο Τσέχο πρωθυπουργό, που τα χαρακτήρισε «άχρηστα και υπερτιμημένα»

17/12/2025 - 20:29
Bundeswehr
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Γερμανία: Η Επιτροπή Προϋπολογισμού ενέκρινε 50 δισ. ευρώ σε εξοπλισμούς για την Bundeswehr

17/12/2025 - 19:22

Διαβάστε Επίσης

Ρωσία: Τουλάχιστον τρεις νεκροί από επιδρομή ουκρανικών drones σε φορτηγό πλοίο στο Ροστόφ

Συρία: Τέλος οι αμερικανικές κυρώσεις – Το Κογκρέσο ψήφισε την άρση του νόμου Caesar

Ταϊβάν: Εγκρίθηκε πακέτο στρατιωτικών εξοπλισμών από τις ΗΠΑ αξίας 11,1 δισεκ. δολαρίων

Καιρός σήμερα: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις σε όλη την χώρα – Δείτε αναλυτικά

Σαν σήμερα: Το 1943 οι Γερμανοί εκτελούν 118 κατοίκους στα Δράκεια Μαγνησίας

Μερτς: «Να μην γίνουμε έρμαιο των μεγάλων δυνάμεων – Γερμανία και ΕΕ πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία»

Ισραήλ: O Νετανιάχου ενέκρινε συμφωνία-ρεκόρ με την Αίγυπτο για το φυσικό αέριο

F-35: Ο Τραμπ πιέζει για την αγορά των stealth μαχητικών τον νέο Τσέχο πρωθυπουργό, που τα χαρακτήρισε «άχρηστα και υπερτιμημένα»

Top News

Νίκος Παππάς: Το παρασκήνιο της διαγραφής του - Ο ανεξέλεγκτος χαρακτήρας του, οι μπουνιές στον Νίκο Γιαννόπουλο και το τηλεφώνημα στον Φάμελλο

Λάκης Λαζόπουλος: Ανακοίνωσε ότι παρακολουθείτο από το Predator - «Έλεγαν ότι είχα παραλάβει τα χαρτιά»

Δώρο Χριστουγέννων: Μέχρι αύριο η καταβολή του - Συντάξεις και επιδόματα έως τις 22 Δεκεμβρίου

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε «αρένα» τη Βουλή: Μήνυση και αγωγή ανήγγειλε ο Άκης Σκέρτσος - Χυδαίο μήνυμα αποκάλυψε ο Μακάριος Λαζαρίδης

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert