Η «αμερικανική βοήθεια» έρχεται με CHINOOK – Επιβεβαίωση Onalert για τα μεταγωγικά ελικόπτερα

Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Την αίσθηση ότι επίκειται η έγκριση της προμήθειας από τις ΗΠΑ 10 μεταχειρισμένων μεταφορικών ελικοπτέρων Σινούκ (Chinook) που είχε αποκαλύψει το  OnAlert  έδωσε με σαφή τρόπο ο Διευθυντής της Αεροπορίας Στρατού υποστράτηγος Βασ. Δήμος παρουσία του Υπουργού Αμυνας κ Δημ. Αβραμόπουλου.»Έχει δρομολογηθεί η  προμήθεια δέκα ελικοπτέρων Σινουκ  από τα αποθέματα του αμερικανικού Στρατού  για να ενισχυθεί η Αεροπορία Στρατού » παραδέχθηκε για πρώτη φορά δημόσια αξιωματούχος του στρατεύματος και γενικά του Υπ. Αμυνας. Κίνηση που επιβεβαιώνει ότι υπάρχει και επιπλέον θετική εξέλιξη και μετά την πολιτική »βούλα» που φαίνεται ότι πήραν για το ελληνικό αίτημα τόσο  ο Πρωθυπουργός κ Α.Σαμαράς όσο και ο κ Αβραμόπουλος κατά τις πρόσφατες επισκέψεις  τους στις ΗΠΑ.

Επιχειρησιακά έτοιμα τα πρώτα ΝΗ-90

Να σημειωθεί ότι αυτή την στιγμή η Ελλάδα διαθέτει 15 ελικόπτερα Σινούκ  τα οποία αναβαθμίστηκαν προ ετών σε τύπο SD.
Το όλο »πακέτο» για τα Σινούκ – ως τμήμα ευρύτερης συμφωνίας για δωρεάν παραχώρηση αμυντικού υλικού από τις ΗΠΑ – έχει κινηθεί από το 2010.

Η αναφορά  στην εξέλιξη του θέματος έγινε κατά την ενημέρωση του κ Αβραμόπουλου στην Πάχη Μεγάρων για το πρόγραμμα παραλαβής και αξιοποίησης των καινούργιων μεταφορικών αεροσκαφών ΝΗ -90 της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας Γιουροκόπτερ.- παρουσία των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ σταρτηγού Κωσταρακου, ΓΕΣ αντιστρατήγου Τσέλιου και ΓΕΝ αντιναυάρχου Αποστολάκη.
 
Η έκπτωση στην τιμή λόγω καθυστερήσεων

Όπως αναφέρθηκε ήδη από τα 20 παραγγελθέντα ΝΗ-90 έχουν παραληφθεί 6 και τον Οκτώβριο παραλαμβάνεται το 7Ο – σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων που συνετάγη επί υπουργίας Ε. Βενιζέλου, οπότε και επετεύχθη έκπτωση δεκάδων εκατομμυρίων. ευρ’ω στην τιμή απόκτησης λόγω καθυστερήσεων των κατασκευαστών. Από τα 6 ελικόπτερα τα 2 είναι πλήρως επιχειρησιακά και μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε αποστολή . Ακόμα και μεταφορά 20 στρατιωτών  ή 18 αλεξιπτωτιστών  το καθένα από την Κρήτη στην Κύπρο!
 Με την πρόοδο της παραλαβής των ΝΗ – 90 και την απόκτηση των νέων Σινουκ αυξάνεται αρκετά η μεταφορική δυνατότητα του στόλου της Αεροπορίας Στρατού- ένας τομέας που τελευταία είχε σοβαρά προβλήματα λόγω και της μεγάλης ηλικίας των Χιούι.
 

Ερευνα για »κρυφά» κόστη

Το αίτημα για τα ελικόπτερα Σινούκ διατυπώθηκε από ελληνικής πλευράς και στηρίχθηκε στο επιχείρημα ότι καθυστερεί η άφιξη των υπολοίπων ευρωπαϊκών  ΝΗ-90. Ένα επιχείρημα στο οποίο φαίνεται πως ανταποκρίθηκαν οι ΗΠΑ καθώς θα »αναδεικνύει» την …αναξιοπιστία της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, παράλληλα με την αναγνώριση της πραγματικής ανάγκης για αποκατάσταση της δυνατότητας αερομεταφοράς του Ελληνικού Στρατού που στηρίζεται στα παμπάλαια Χιούι και τα 6 (παραληφθέντα) νεότατα ΝΗ-90. 
Προ μερικών εβδομάδων το OnAlert  είχε επισημάνει ότι το αν και πόσο θα κινηθεί το »ελληνικό πρόγραμμα» μεταχειρισμένων Σινουκ είναι συνάρτηση και άλλων παραγόντων που εξετάζουν και οι δυο πλευρές μέχρι την τελευταία στιγμή, όπως πχ από τις ΗΠΑ η αξιολόγηση  άλλων πολιτικών/αμυντικών δεσμεύσεων, ή από ελληνικής πλευράς, η αποκάλυψη τυχόν »κρυφού» κόστους απόκτησης/ επισκευής ή και συντήρησης.Βεβαίως καθώς η πρωτοβουλία ήταν ελληνική, είχε εξ αρχής υπολογιστεί το ορατό κόστος που συνοδεύει μαι τετοια προμήθεια..
 Φαίνεται ότι μάλλον το θέμα παίρνει θετική έκβαση αφού αναφέρθηκε σε εκδήλωση παρουσία δημοσιογράφων.
.
Και άλλα από ΗΠΑ 

Πάντως πέραν από τα Σινουκ  έχουμε πάρει ήδη από τις ΗΠΑ 570 μεταχειρισμένα Μ-113 και παρΌμοους τύπους - η άφιξή τους δεν έχει ακόμα γίνει.Ο κατάλογος δεν κλείνει εκεί: Έχουν προσφερθεί ή ζητηθεί ελικόπτερα διαφόρων τύπων, πλοία, αεροσκάφη, τανκς,πυροβόλα κλπ.