Ως μία ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία χαρακτηρίζουν τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας την καθέλκυση της δεύτερης φρεγάτας FDI του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού «Amiral Louzeau», στην κατασκευή της οποίας συμμετείχε και ελληνική βιομηχανία μέσω της παραγωγής τμημάτων του πλοίου (blocks) στην Ελλάδα.
Σε ανάρτησή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας σημειώνουν ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που πλοίο ξένου στόλου φέρει τμήματα τα οποία κατασκευάστηκαν σε ελληνικό ναυπηγείο, κάνοντας λόγο για ένα ορόσημο που αποτυπώνει τις δυνατότητες της εγχώριας βιομηχανίας να συμμετέχει σε σύνθετα αμυντικά και ναυπηγικά προγράμματα υψηλής τεχνολογίας.
Όπως επισημαίνεται στην ανάρτηση, η συμμετοχή στο πρόγραμμα των φρεγατών FDI αποτελεί ένδειξη της τεχνογνωσίας και των παραγωγικών δυνατοτήτων που διαθέτει η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία, αλλά και της δυνατότητας συνεργασίας με μεγάλους διεθνείς αμυντικούς ομίλους.
Τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας εκφράζουν επίσης τις ευχαριστίες τους προς τη γαλλική Naval Group για την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, υπογραμμίζοντας ότι συνεχίζουν με την ίδια προσήλωση την προσπάθεια ενίσχυσης της παρουσίας της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας στο διεθνές περιβάλλον.
Το πρόγραμμα των φρεγατών FDI θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα στον τομέα των σύγχρονων πολεμικών πλοίων, με τη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών να προβάλλεται από την αγορά ως μία εξέλιξη με ιδιαίτερη σημασία για την ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και των εξαγωγικών δυνατοτήτων της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι, η Σουηδία ανακοίνωσε ότι επέλεξε τις γαλλικές φρεγάτες και για τον δικό της Στόλο, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική επιλογή και του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.
Το πρόγραμμα των γαλλικών FDI
Η «Amiral Louzeua» είναι η πέμπτη κατά σειρά FDI που κατασκευάζεται στα ναυπηγεία της Λοριάν μέσα σε διάστημα περίπου τρεισήμισι ετών, επιβεβαιώνοντας τον υψηλό ρυθμό παραγωγής που έχει επιτύχει η γαλλική αμυντική βιομηχανία. Το πρώτο πλοίο της κλάσης για τη Γαλλία, η «Amiral Ronarc’h», είχε καθελκυστεί το 2022 και παραδόθηκε στο Γαλλικό Ναυτικό το 2025, έχοντας ήδη πραγματοποιήσει εκτεταμένες επιχειρησιακές αναπτύξεις από την Αρκτική μέχρι την Καραϊβική.
Η νέα φρεγάτα «Amiral Louzeau» αναμένεται να παραδοθεί το 2027.
Μετά την καθέλκυση, το πλοίο θα μεταφερθεί στην αποβάθρα εξοπλισμού, ώστε να εγκατασταθεί ο ιστός PSIM (Panoramic Sensors and Intelligence Module), ένα από τα πλέον προηγμένα στοιχεία σχεδίασης των FDI.
Το γαλλικό πρόγραμμα συνεχίζει να επεκτείνεται, καθώς έχουν ήδη προγραμματιστεί επιπλέον μονάδες για το Marine Nationale.
Η τρίτη γαλλική FDI, η «Amiral Castex», θα είναι η πρώτη που θα φέρει τέσσερις κάθετους εκτοξευτές Sylver A50, αυξάνοντας τον αριθμό των αντιαεροπορικών πυραύλων Aster 15 και Aster 30 από 16 σε 32, τη διαμόρφωση δηλαδή των ελληνικών φρεγατών. Οι δύο πρώτες γαλλικές μονάδες αναμένεται να αναβαθμιστούν αργότερα στο ίδιο επίπεδο.
Αντίστοιχες βελτιώσεις προβλέπονται και για τις επόμενες φρεγάτες, την «Amiral Nomy» και την «Amiral Cabanier», την οποία παρήγγειλε επίσημα το Παρίσι στις αρχές Απριλίου.
