Anadolu: Νέες πληροφορίες για το ελικοπτεροφόρο αμφίβιων επιχειρήσεων της Τουρκίας – Πόσα UAV και οχήματα θα αναπτύσσει

Νέες πληροφορίες έγιναν γνωστές για το ελικοπτεροφόρο αμφίβιων επιχειρήσεων TCG Anadolu του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο βρίσκεται επί του παρόντος στη φάση θαλάσσιων δοκιμών, κατά την διάρκεια ενημέρωσης Τύπου που έγινε από τον επικεφαλής της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας (SSB) Ισμαήλ Ντεμίρ.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος, το TCG Anadolu θα παραδοθεί στη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στα τέλη του 2022, ενώ αυτή την στιγμή πραγματοποιεί τις τελικές θαλάσσιες δοκιμές. Ο Τούρκος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι το νέο πολεμικό πλοίο θα επιτρέπει στις τουρκικές δυνάμεις να αναπτύσσει μια δύναμη επιπέδου τάγματος σε όποια περιοχή επιθυμεί (Αιγαίο, ανατολική Μεσόγειο, Μαύρη Θάλασσα), η οποία θα έχει ανεξάρτητη διοικητική μέριμνα και υλικοτεχνική υποστήριξη.

Η «λύση ανάγκης»

Ακόμα, τόνισε ότι το ποσοστό εγχώριας παραγωγής στο αναπτυξιακό πρόγραμμα αγγίζει το 70%, αφού σημαντικός αριθμός των οπλικών συστημάτων, ραντάρ και συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου θα είναι τουρκικής κατασκευής, από εταιρείες της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Ο Ντεμίρ τόνισε ότι το TCG Anadolu θα είναι το πρώτο πλοίο της κατηγορίας του παγκοσμίως που θα αποτελεί «βάση» για την επιχειρησιακή ανάπτυξη οπλισμένων μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων (UCAV) τα οποία θα απογειώνονται και θα προσγειώνονται από το κατάστρωμα του πλοίου.

Αυτό, ωστόσο οφείλεται σε «λύση ανάγκης» της Τουρκίας, καθώς ο αρχικός σχεδιασμός και προγραμματισμός προέβλεπε την μεταφορά και ανάπτυξη stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35B, με ικανότητα SVTOL, όμως κάτι τέτοιο δεν θα γίνει λόγω της απομάκρυνσης της Τουρκίας από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35.

Τα χαρακτηριστικά του

Αντιθέτως, το TCG Anadolu θα φέρει τουρκικής κατασκευής UAV τύπου TB3 Bayraktar, που βρίσκονται ήδη υπό ανάπτυξη, τα μη επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Kizilelma, τα νέα τουρκικά μαχητικά τύπου Hurjet, καθώς επίσης και ελικόπτερα τύπου AH-1W SuperCobra.

Το τουρκικό ελικοπτεροφόρο αμφίβιων επιχειρήσεων έχει μήκος 231 μέτρα, ζυγίζει 27 χιλιάδες τόνους και θα μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητες έως και 21 κόμβους με πλήρες φορτίο, το οποίο θα αποτελείται από συνολικά 94 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων 13 τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης, 27 τεθωρακισμένων αμφίβιων οχημάτων, έξι τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, 33 οχημάτων διαφόρων τύπων και 15 τροχοφόρων οχημάτων γενικής χρήσεως.

Επίσης, θα μπορεί να φέρει συνολικά 10 ελικόπτερα ή 50 οπλισμένα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και να μεταφέρει 1.223 στρατιωτικό προσωπικό, ενώ ακόμα θα διαθέτει πλήρης νοσοκομειακή εγκατάσταση και δύο χειρουργεία.