Ανασυγκρότηση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας – Ομιλία του Πάνου Ξενοκώστα

Πολύ θετικά σχόλια απέσπασε η ομιλία του επιχειρηματία Πάνου Ξενοκώστα, Επικεφαλής Επενδυτικών Κεφαλαίων της ONEX Technologies – LKS Partners, στο 4ο Aviation Conference, το οποίο πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της αεροπορικής εβδομάδας Athens Flying Week 2015, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Κατά την έναρξη της ομιλίας του, σε ζωντανή σύνδεση από τη Νέα Υόρκη, ο κ. Ξενοκώστας προσδιόρισε την οικονομική κρίση που βιώνει σήμερα η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία ως μικρογραφία της Ελληνικής και ως αποτέλεσμα της κοινωνικής κρίσης, της κρίσης αξιών και εν τέλει ως αποτέλεσμα της κρίσης της ίδιας της δημοκρατίας.

Με έναν εύστοχο παραλληλισμό, περιέγραψε τη παρούσα κατάσταση στον κλάδο της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας χρησιμοποιώντας τα στοιχεία από την Αλληγορία του Σπηλαίου του Πλάτωνα, συμβολίζοντας τον Ήλιο με την κοινή λογική και τις διεθνώς αποδεκτές Επιχειρηματικές και Βιομηχανικές πρακτικές, τον κόσμο μέσα στο σπήλαιο ως την εμμονή σε κατεστημένα και αντιλήψεις του χθες, ενώ συμβόλισε την άνοδο στον πραγματικό κόσμο ως την εναρμόνιση των τριών βασικών αρχών μιας σύγχρονης Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης και της εξέλιξης, αναφέροντας ότι: «…η Εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία υπέφερε γιατί για χρόνια εγκλωβίστηκε στο δικό της σπήλαιο». Αναφέρθηκε στη Δικαιοσύνη και στη Δημοκρατία του Πλάτωνα, στην Ανοικτή Κοινωνία του Καρλ Πόπερ αλλά και στον Πλούτο των Εθνών του Άνταμ Σμιθ, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως: «…η Ελληνική Κοινωνία που καθοδηγείται από δογματισμούς, ιδεοληψίες και αναχρονισμούς δεν μπορεί να εξελιχθεί και να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα. Ενώ, το έλλειμμα δικαιοσύνης πλήττει την ποιότητα της δημοκρατίας και “παιδεύει” συνεχώς με λάθος πρότυπο τους πολίτες».

Τόνισε πως «…για πολλά χρόνια η δημιουργικότητα εγκλωβίστηκε στο εύκολο εισόδημα των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, ενώ οι υποδομές της Χώρας είναι έρμαια συντεχνιών και κοντόφθαλμων πολιτικών επιλογών».

Σύμφωνα, ωστόσο, με τον κ. Ξενοκώστα η επόμενη μέρα έχει πλέον ξεκινήσει και η αναζήτηση στρατηγικού σχεδιασμού από πλευράς Ελληνικών Κυβερνήσεων είναι επιτακτική. Ο κ. Ξενοκώστας αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες θα οδηγήσουν σε μια πλήρη ανασυγκρότηση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και θα τη μετατρέψουν σε Τεχνολογική Βιομηχανία. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «Ο κλάδος των αμιγώς αμυντικών βιομηχανιών τείνει προς εξαφάνιση παγκοσμίως».

Αρχικά επεσήμανε ότι οι Ελληνικές Κυβερνήσεις θα πρέπει να αποφασίσουν εάν και με ποιο τρόπο θα συνεργαστούν με πιθανούς επενδυτές και επιχειρηματίες που ίσως κάποια στιγμή ενδιαφερθούν να επενδύσουν στην Ελλάδα, αν και όπως διευκρίνισε «ο χρόνος πλέον δεν είναι σύμμαχος της…». Εν συνεχεία, προέτρεψε την Ιδιωτική Αμυντική Βιομηχανία να αναζητήσει λύσεις για την επόμενη δεκαετία και όχι λύσεις για την “επόμενη εβδομάδα”, ενώ πρότεινε στις εταιρείες που έχουν απομείνει στον κλάδο να επιλέγουν τη λύση της συνεργασίας και όχι της αλληλοεξόντωσης. Παράλληλα, πρότεινε τη διαφοροποίηση των βιομηχανιών, ώστε να μετεξελιχθούν σε Βιομηχανίες γνώσης και όχι μόνο έντασης κόστους. Αναφερόμενος στους κλαδικούς φορείς, πρότεινε την άμεση συνένωσή τους, ώστε να επικαιροποιήσουν τις λίστες των μελών τους με βάση οικονομικά, επιχειρηματικά και αντικειμενικά κριτήρια και όχι βάσει προσωπικών επιδιώξεων. «…Είναι αναγκαίο να υπάρχει μια φωνή εκπροσώπησης προς την Ευρώπη, αλλά και τις Ελληνικές Κυβερνήσεις». Τέλος, αναφέρθηκε στις διαγωνιστικές διαδικασίες και την διαφάνεια που είναι απαραίτητα στοιχεία για τη σύναψη των συμβολαίων στον κλάδο.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Ξενοκώστας επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι η εταιρεία Onex Technologies-LKS Partners, η οποία έχει στρατηγική παρουσία στη χώρα τα τελευταία 11 χρόνια, είναι πάντοτε αρωγός της Ελληνικής Οικονομίας και σύμμαχος σε οποιαδήποτε προοδευτική προσπάθεια υγιών δυνάμεων, μέσα από επενδύσεις, δημιουργία θέσεων εργασίας και δυναμική συνεισφορά στην Ελληνική Κοινωνία.