Αναβάθμιση F 16: Οι 4 απαράβατοι κανόνες και το ταξίδι Σαμαρά – Αβραμόπουλου στις ΗΠΑ

Η αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F 16,είναι αυτή τη στιγμή -αλλά και για τα επόμενα 3 έως 5 χρόνια- το “μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα” των Ενόπλων Δυνάμεων. Με δεδομένο ότι λόγω της οικονομικής κρίσης θέμα νέου μαχητικού αεροσκάφους δεν μπορεί να ανοίξει, ο εκσυγχρονισμός μοιάζει ως μονόδρομος για να μην έχουν και τα F 16 την τύχη των επιθετικών ελικοπτέρων Apache.

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής ΄Αμυνας ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για τις ΗΠΑ, οπου και είναι βέβαιο ότι το θέμα θα τεθεί.

Γι΄ αυτό και καλό θα είναι να θυμούνται ορισμένους “απαράβατους γενικούς κανόνες” ώστε να είναι προετοιμασμένοι για το μπαράζ πιέσεων που πιθανότατα θα δεχθούν:

Πρέπει συνεπώς:

– Η τεχνική λύση που θα επιλεγεί να είναι  αξιόπιστη
– Να απαιτεί την μικρότερη δυνατή αρχική απένδυση ( θέμα …καυτό για την δική μας περίπτωση)
– Να εξασφαλίζει υποστήριξη σε βάθος χρόνου με τον οικονομικότερο τρόπο.
– Να βελτιώνει στο μέγιστο δυνατό τις επιχειρησιακές δυνατότητες.

Και επειδή οι σύγχρονες τεχνολογίες ηλεκτρονικών δεν έχουν στεγανά, οι αεροπορίες ψάχνουν για Cost Effective Solutions πού να καλύπτουν όμως τους παραπάνω απαράβατους όρους.

Τέτοια περίπτωση είχαμε με την αναβάθμιση τών F-16 της Κορέας πού έγινε από τις Αμερικάνικες αρχές FMS  αφού όμως προηγήθηκε διαγωνισμός από την Κορεάτικη Αεροπορία. Αυτή την «μικρή λεπτομέρεια» φαίνεται να την αγνοεί η δική μας ΠΑ, η οποία όπως μαθαίνουμε έχει δεχθεί προδιαγραφές – φωτογραφία μιας λύσης.

Αν αποδεδειγμένα είναι η αρτιότερη και αικονομικότερη λύση δεν τίθεται θέμα. Είναι όμως;

Στούς χαλεπούς καιρούς πού ζούμε το κάθε ευρώ πρέπει, τεκμηριωμένα, να επενδύεται με τον καλύτερο τρόπο. Αν υπάρχουν λόγοι πού επιβάλλουν κάτι διαφορετικότερο,εκτιμούμε , ότι θά υπάρχουν και οι ανάλογες εξηγήσεις.

Ελπίζουμε ότι οι διαδικασίες που ακολούθησαν άλλες χώρες -δεν χειάζεται να …ανακαλύψουμε τον τροχό- και οι οποίες διασφάλισαν τους “απαράβατους γενικούς κανόνες” που προαναφέραμε θα επιλεγούν και από την ελληνική κυβέρνηση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανταλλακτικά με τον «αραμπά» για τα ελληνικά F 16 – Τι προβλήματα προκαλούνται

Το «δύσκολο» ταξίδι Σαμαρά – Αβραμόπουλου στις ΗΠΑ – Η «εξοπλιστική ατζέντα»

Σαμαράς – Ομπάμα : Ένα κρίσιμο για την Ελλάδα ραντεβού