ANKA: Η Ινδονησία αγοράζει 12 τουρκικά UAV με συμφωνία 300 εκατ. δολαρίων

Όπως αναφέρουν διεθνή αλλά και τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το Υπουργείο Άμυνας της Ινδονησίας αποκάλυψε ότι έχει «κλείσει» συμφωνία αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων με την Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία για την προμήθεια 12 μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου ANKA από τον περασμένο Φεβρουάριου.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η σύμβαση, τα τουρκικά UAV τύπου ANKA αναμένεται να παραδοθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ινδονησίας εντός 32 μηνών από την υπογραφή της συμφωνίας, ενώ ακόμα περιλαμβάνεται η προμήθεια προσομοιωτών εκπαίδευσης και πτήσης, η μεταφορά τεχνογνωσίας και η δέσμευση της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας να υποστηρίξει την Τζακάρτα στο εθνικό της πρόγραμμα ανάπτυξης μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Επιπρόσθετα, προβλέπεται να κατασκευαστούν τα πρώτα έξι ANKA στην Τουρκία και τα υπόλοιπα έξι στην Ινδονησία. Ο Στρατός Ξηράς θα παραλάβει τρία UAV, το Πολεμικό Ναυτικό θα παραλάβει επίσης τρία UAV ενώ τα εναπομείναντα έξι θα παραδοθούν στην Πολεμική Αεροπορία της χώρας.  Η οικογένεια των μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου Anka μπορεί να εκτελέσει αποστολές αναγνώρισης, στοχοποίησης, επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών.

Σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται οι Τούρκοι, έχει δυνατότητες αυτόνομης πτήσης και μπορεί να απογειώνεται και να προσγειώνεται από μόνο του. Τέλος, έχει άνοιγμα φτερών 17,5 μέτρα και μήκος 8,6 μέτρα και μπορεί να πετάει σε υψόμετρο 18.000-23.000 ποδιών για περισσότερες από 30 ώρες. Επίσης, το τουρκικό UAV μπορεί να εξοπλιστεί με τέσσερα «smart-ammunitions» τύπου MAM-L, που είναι ικανά να πλήξουν με ακρίβεια στόχους στο έδαφος.

Φωτογραφία αρχείου