Αποκαλυπτήρια για το πρώτο F-16 Block 70 – Προορίζεται για την Βασιλική Πολεμική Αεροπορία του Μπαχρέιν [pics,vid]

Στα κεντρικά της Lockheed Martin στο Greenville της Νότιας Καρολίνας, πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ η τελετή αποκάλυψης του πρώτου F-16 Block 70 στον κόσμο, το οποίο προορίζεται για τη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία του Μπαχρέιν.

Το Βασίλειο του Μπαχρέιν ήταν ο πρώτος χειριστής F-16 στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και τώρα λαμβάνει το πρώτο F-16 Block 70.

«Η σημερινή τελετή αντιπροσωπεύει την επόμενη γενιά της ισχυρής και αποδεδειγμένης κληρονομιάς του F-16 και καταδεικνύει τη δέσμευση της Lockheed Martin για την προώθηση αυτού του προγράμματος και την παράδοση αυτού του τόσο απαραίτητου αεροσκάφους και των προηγμένων δυνατοτήτων ασφαλείας του 21ου αιώνα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του προγράμματος Integrated Fighter Group, που περιλαμβάνει το πρόγραμμα για τα F-16.

«Με την παραγωγή του Block 70, μεταμορφώνουμε την 4η γενιά σε μαχητικά επόμενης γενιάς για τη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία του Μπαχρέιν και άλλους συμμάχους σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Αυτό το αεροσκάφος είναι το πρώτο από τα 16 μαχητικά που θα παραλάβει το Μπαχρέιν, το οποίο έκανε την παρθενική του πτήση στις 24 Ιανουαρίου 2023.

Το 2018, η Lockheed Martin ανέλαβε σύμβαση 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ για την παραγωγή 16 μαχητικών Block-70 για το Μπαχρέιν, τον πρώτο πελάτη που απέκτησε αυτό που η αμερικανική εταιρεία αποκάλεσε την «νεότερη και πιο προηγμένη διάταξη παραγωγής F-16».

Η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία του Μπαχρέιν θα παραλάβει την πρώτη παρτίδα τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών στη νέα έκδοση έως το πρώτο εξάμηνο του 2024, όπως δήλωσε ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας, Υποστράτηγος Χαμάντ Μπιν Αμπντουλάχ Αλ Χαλίφα.

Τα Block 70/72, είναι το πρότυπο Viper, για τα νεοκατασκευασμένα F-16, αλλά πλήρως αντίστοιχο με τα F-16V που προέρχονται από εκσυγχρονισμό.

Με πληροφορίες από: Lockheed Martin