OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: 3,47 δισ. ευρώ για τα 20 F-35 που αποκτά η Πολεμική μας Αεροπορία – Τι περιλαμβάνει η συμφωνία και πότε θα υπογραφεί

19/04/2024 - 05:04
F-35
Share on FacebookShare on Twitter

*Του Κώστα Σαρικά

Το Onalert.gr αποκαλύπτει το τελικό κόστος των 20 μαχητικών 5ης γενιάς F-35, τα οποία αποκτά η Πολεμική Αεροπορία, το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αλλά και τι περιλαμβάνει η συμφωνία η οποία πρόκειται να υπογραφεί έως τα μέσα το καλοκαιριού.

Όλα τα στοιχεία περιλαμβάνονται στον ογκώδη φάκελο-τόμο της LOA, η οποία έφτασε τις προηγούμενες ημέρες στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τέθηκε υπόψη της αρμόδιας για τα εξοπλιστικά Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων αλλά και της Πολεμικής Αεροπορίας.

F-35

Συγκεκριμένα, το κόστος απόκτησης των 20 stealth αεροσκαφών F-35 στην κορυφαία διαμόρφωση block 4 αγγίζει τα 3,47 δις και περιλαμβάνει εκτός από τα μαχητικά, επιπλέον δύο κινητήρες, τέσσερις εξομοιωτές, την εκπαίδευση ιπτάμενων και τεχνικών ώστε να πιστοποιηθούν στον τύπο του μαχητικού αλλά και FOS για πλήρη τεχνική υποστήριξη, η οποία θα αφορά τα τέσσερα πρώτα χρόνια έπειτα από την απόκτηση τους με option για ανανέωση σε βάθος χρόνου. Στο τελικό ποσό δεν περιλαμβάνονται όπλα, καθώς αυτά θα αποκτηθούν με άλλες συμφωνίες και έπειτα από διαπραγμάτευση με τους Αμερικανούς.

Ενώ έχει ήδη ξεκαθαριστεί ότι η συμφωνία δεν θα περιλαμβάνει SSI (Security of Supply and Information) – πιο γνωστά ως αντισταθμιστικά οφέλη – καθώς η Πολεμική Αεροπορία έχει αποφασίσει να αναλάβει η ίδια να πραγματοποιήσει τις εργασίες στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, η οποία θα αποτελέσει τη «φωλιά» των διαβαθμισμένων stealth μαχητικών 5ης γενιάς.

Αν και αρχικά ως καταληκτική ημερομηνία για την υπογραφή της συμφωνίας αναφέρθηκε η 9η Ιουνίου, τελικά οι δύο πλευρές ανατρέχοντας στην σχετική νομοθεσία των ΗΠΑ, η οποία αφορά διακρατικές συμφωνίες, κατέληξαν ότι η ιστορική για την Πολεμική Αεροπορία συμφωνία μπορεί να υπογραφεί έως τις 29 Ιουλίου. Ήδη οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών για το οριστικό κείμενο της συμφωνία,ς η οποία θα περιλαμβάνει με κάθε λεπτομέρεια όλες τις παραμέτρους, βρίσκονται σε εξέλιξη και εκτιμάται ότι οι υπογραφές αναμένεται να πέσουν νωρίτερα.

Οι προετοιμασίες στην 117 ΠΜ

Πρόθεση του Αεροπορικού Επιτελείου είναι να «τρέξουν» με τη μέγιστη ταχύτητα όλες οι διαδικασίες, τόσο αυτές που αφορούν την υλοποίηση της συμφωνίας μέχρι να παραληφθούν τα 20 μαχητικά, όσο κυρίως οι απαραίτητες εργασίες προκειμένου η 117 Πτέρυγα Μάχης να μετατραπεί στην πιο σύγχρονη Βάση της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

F-35

Νέοι διάδρομοι, ηλεκτρονικά βοηθήματα, ανακατασκευή των shelter όπου θα φιλοξενούνται τα F-35, ανακατασκευή του πύργου ελέγχου, εγκατάσταση οπτικών ινών, ανακατασκευή των υποστέγων συντήρησης, κατασκευή νέων κτηρίων και εγκαταστάσεων φιλοξενίας του προσωπικού, αποψιλώσεις, διευθετήσεις και χωματουργικές εργασίες, διπλά περιμετρικά συρματοπλέγματα με δίκτυο από κάμερες που θα καλύπτουν κάθε γωνιά της Αεροπορικής Βάσης αποτελούν έργα που δρομολογούνται το επόμενο διάστημα.

Οι προδιαγραφές καθορίζονται αυστηρά από την US Air Force, η οποία θα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Πολεμική μας Αεροπορία. Θα παρακολουθεί την πορεία των εργασιών προκείμενου να πιστοποιήσει συνολικά την Αεροπορική Βάση στην Ανδραβίδα για να δώσει το «πράσινο φως» για την μεταφορά των F-35 σε Ελληνικό έδαφος.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η Πολεμική Αεροπορία πρόκειται να παραλάβει τα πρώτα F-35 εντός του 2028, τα οποία όμως σε πρώτη φάση θα παραμείνουν σε Αμερικανικό έδαφος. Σε αυτά αλλά και στους εξομοιωτές πρόκειται να εκπαιδευτούν οι πρώτοι 16 ιπτάμενοι της HAF που θα μεταβούν στις ΗΠΑ μεταξύ των οποίων και 6 εκπαιδευτές. Τα μονοθέσια F-35 άλλωστε απαιτούν δεκάδες ώρες εκπαίδευσης στο έδαφος και στους εξομοιωτές μέχρι ο ιπτάμενος να απογειώσει μόνος το πανίσχυρο υπερσύγχρονο μαχητικό. Τα stealth μαχητικά 5ης γενιάς αναμένονται στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα πιθανότατα εντός του 2030.

Ήδη έως σήμερα έχουν παραδοθεί περίπου 1.000 μαχητικά F-35 τα οποία έχουν συμπληρώσει περισσότερες από 825.000 ώρες πτήσης. Στα 5ης γενιάς μαχητικά έχουν εκπαιδευτούν 2.400 ιπτάμενοι αλλά και 16.000 τεχνικοί.

Tags: F-35STEALTH ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗΗΠΑΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Related Posts

Tolga - Τουρκία - Αίγυπτος
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Τουρκία και Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία 350 εκατ. δολαρίων για εξοπλισμούς: Ανάμεσά τους και το SHORAD Tolga

06/02/2026 - 19:40
C-130J
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

C-130J: Η Βρετανία βρίσκεται σε «προχωρημένες» συνομιλίες για την πώληση των τριών τελευταίων μεταγωγικών αεροσκαφών

06/02/2026 - 18:08
Korkut
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Korkut: Μέσω Τσεχίας, η Τουρκία προωθεί τα συστήματα αεράμυνάς της στην Ευρώπη – Συμφωνία Aselsan και CSG

06/02/2026 - 16:59

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1912 ο Εμμανουήλ Αργυρόπουλος πραγματοποιεί την πρώτη πτήση στην Ελλάδα με αεροπλάνο τύπου Νιεπόρ 50 ίππων

Ο Σμήναρχος είχε τετ α τετ με Κινέζο σύνδεσμο στην Αθήνα – Οι θέσεις «κλειδιά» και οι σχέσεις με απόστρατους [vid]

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» πληρωμών από τις 9 έως τις 13 Φεβρουαρίου

Δένδιας: Το SAFE είναι μόνο η αρχή – Πρέπει να παραταθεί η προθεσμία και να αυξηθούν τα κονδύλια για επενδύσεις

Πολεμική Αεροπορία: Οι 330 και 347 Μοίρες εντυπωσίασαν με F-16 στο Tactical Leadership Programme του NATO

Ρωσία: Καταστροφικές επιθέσεις ουκρανικών drones σε στρατιωτικά εργοστάσια και διοικητικά κέντρα [vids]

Washington Post: Η «πυρηνική κόντρα» ΗΠΑ με Κίνα και το ρευστό status quo μετά την εκπνοή της New START

Ζελένσκι: Με 400 drones και 40 πυραύλους επιτέθηκε η Ρωσία – Τα ουκρανικά πυρηνικά εργοστάσια μείωσαν την παραγωγή τους

Top News

Αννίτα Πάνια και Νίκος Σαμοΐλης εμφανίστηκαν μαζί στη ραδιοφωνική της εκπομπή μετά τις φήμες χωρισμού

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο Παύλος Ντε Γκρες με γαλανόλευκη γραβάτα, η Μαρί Σαντάλ και ο Νικόλαος Ντε Γκρες στην τελετή έναρξης

Καρυστιανού για την τραγωδία στη Χίο: «Η λέξη εισβολή μετατράπηκε σε εισβολείς, οτιδήποτε λέω δολίως παρερμηνεύεται»

Το ραντεβού του σμήναρχου με τον Κινέζο σύνδεσμό του στην Αθήνα, οι σχέσεις με απόστρατους και οι συγγενείς που «πέφτουν από τα σύννεφα»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert