Archer: Η Σουηδία «υπόσχεται» τα συστήματα πυροβολικού 155 mm στην Ουκρανία

Η Σουηδία σκοπεύει να εφοδιάσει την Ουκρανία με αυτοκινούμενα πυροβόλα τύπου Archer, όπως δήλωσε ο Σουηδός Υπουργός Εξωτερικών, Tobias Billström.

Την ίδια δήλωση έκανε πρόσφατα και ο Σουηδός Πρωθυπουργός,, επισημαίνοντας ότι δεν είναι πλέον θέμα αν θα σταλούν, «αλλά πότε». Η Στοκχόλμη εξετάζει εδώ και αρκετό καιρό το ενδεχόμενο η Ουκρανία να λάβει τα Archer, αλλά δεν συμπεριλήφθησαν στο τελευταίο πακέτο υποστήριξης τον Νοέμβριο.

Οι δυνάμεις της Σουηδίας διαθέτουν αυτή τη στιγμή 48 από τα πυροβόλα, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να αναβαθμίσουν και να επισκευάσουν τα συστήματα που θα σταλούν στην Ουκρανία.

Το Archer είναι ένα αυτοκινούμενο πυροβόλο που σχεδιάστηκε αρχικά από τη Σουηδία και αναπτύχθηκε για τις ανάγκες του σουηδικού και του νορβηγικού στρατού. Το Archer είναι διαμετρήματος 155mm. Το πλαίσιο στο οποίο είναι τοποθετημένος ο τηλεχειριζόμενος σταθμός όπλων M151 Protector είναι ένα Volvo A30D 6×6 και η μέγιστη ταχύτητα του είναι 90 km/h.

Η Νορβηγία είχε εκφράσει επίσης την επιθυμία της να οπλιστεί με 24 Archer, αλλά στη συνέχεια ακύρωσε την παραγγελία και αγόρασε τα νοτιοκορεάτικα K9 Thunders.

Το σύστημα πυροβολικού έχει βεληνεκές από 30 έως 40 χιλιόμετρα. Αν όμως εκτοξεύσει οβίδες Excalibur, το αυτοκινούμενο πυροβόλο φτάνει σε εμβέλεια 50 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με ορισμένους στρατιωτικούς αναλυτές, η Ουκρανία ετοιμάζεται να παραλάβει 12 μονάδες σουηδικών συστημάτων πυροβολικού Archer. Το ίδιο είχε ανακοινωθεί από το Υπουργείο Άμυνας της Σουηδίας τον περασμένο Οκτώβριο. Αν και δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα γίνει η παράδοση, η Ουκρανία θα πρέπει να εκπαιδεύση τις δυνάμεις της που θα χειρίζονται το σύστημα.

Δεν θα χρειαστεί πολύς χρόνος για εκπαίδευση, καθώς τα ουκρανικά στρατεύματα χρησιμοποιούν ήδη δυτικά αυτοκινούμενα πυροβόλα από τον Φεβρουάριο του 2022. Το γαλλικό Caesar και το γερμανικό PzH 2000 έχουν παρόμοιες δομές με το Archer.

Με πληροφορίες από: Bulgarianmilitary.com