Archer: Η Βρετανία παίρνει 14 πυροβόλα από τη Σουηδία – Θα καλύψουν το κενό των AS90 που έδωσε στην Ουκρανία

Ο στρατός της Βρετανίας πρόκειται να λάβει 14 συστήματα πυροβολικού Archer των 155mm από τη Σουηδία για να καλύψουν το κενό που δημιουργήθηκε από τη δωρεά των πυροβόλων AS90 στην Ουκρανία.

Τα αυτοκινούμενα πυροβόλα της BAE Systems θα αντληθούν από το απόθεμα των 48 Archer του Σουηδικού Στρατού, τα οποία θα τεθούν σε λειτουργία τον ερχόμενο Απρίλιο.

Η Στοκχόλμη πρόσφατα υπέγραψε συμβόλαιο με την BAE για 24 συστήματα πυροβολικού Archer που βασίζονται στην πλατφόρμα της Rheinmetall, MAN Military Vehicles HX-series 8×8, με προστατευμένη καμπίνα.

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα, το Λονδίνο θα αγοράσει αρθρωτά συστήματα φόρτισης για το αυτόματο σύστημα χειρισμού πυρομαχικών του πυροβολικού.

Το Archer διαθέτει ένα πλήρως αυτοματοποιημένο, αυτοκινούμενο πυροβόλο όπλο των 155 mm χρησιμοποιώντας πυρομαχικά εκτεταμένης εμβέλειας ως και 50 χιλιόμετρα – διπλάσια από αυτή του AS90, που έχει εμβέλεια 25 χμλ. Μπορεί επίσης να φτάσει τα 70 χλμ./ώρα, σε σύγκριση με τα 53 χλμ./ώρα του AS90.

Το Λονδίνο έχει παραδώσει 24 από τα 80-90 εναπομείναντα AS90 στην Ουκρανία.

Το πρόγραμμα Mobile Fires Platform (MFP), το οποίο αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας εκσυγχρονισμού του πυροβολικού, βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης. Περιλαμβάνει επίσης την αναβάθμιση και σχεδόν τον διπλασιασμό του στόλου των M270 Multiple Launch Rocket Systems.

Τα υποψήφια συστήματα του προγράμματος, πέρα από το σουηδικό Archer, είναι το αυτοπροωθούμενο σύστημα πυροβολικού K9 της Hanwha Defense από τη Νότια Κορέα, το RCH155 της Krauss Maffei Wegman, το γαλλικό Nexter και το ένα αυτοπροωθούμενο σύστημα της Rheinmetall.

Με πληροφορίες από: Shepard UK