Αργεντινή: Σε συνομιλίες με Naval Group και ThyssenKrupp για την αγορά 3 υποβρυχίων – Τι προσφέρει η κάθε εταιρεία

Η Αργεντινή βρίσκεται σε «προχωρημένες διαπραγματεύσεις» για την αγορά τριών νέων πετρελαιοηλεκτρικών υποβρυχίων, σύμφωνα με επίσημη έκθεση του υπουργείου Άμυνας προς το κοινοβούλιο.

Το έργο, με εκτιμώμενο ελάχιστο κόστος 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στοχεύει να εκπληρώσει τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής, το οποίο δεν διαθέτει σήμερα επιχειρησιακό υποβρύχιο.

Ο υπουργός Άμυνας της Αργεντινής, Χόρχε Ταϊάνα, άφησε να εννοηθεί προηγουμένως ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην απόκτηση δύο υποβρυχίων. Ωστόσο, η επίσημη έκθεση επιβεβαιώνει ότι έλαβαν χώρα προχωρημένες συζητήσεις για την απόκτηση τριών υποβρυχίων με εκπροσώπους της γαλλικής εταιρείας Naval Group και με τη γερμανική ThyssenKrupp Marine Systems.

Η έκθεση επεσήμανε ότι, και στις δύο περιπτώσεις, οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας συμμετέχουν επίσης στις διαπραγματεύσεις, καθώς αναμένεται και είναι πρόθυμες να παράσχουν πιστώσεις για τη χρηματοδότηση μιας ενδεχόμενης παραγγελίας καθώς και να λειτουργήσουν ως εγγυητής της σύμβασης.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Αργεντινή σκοπεύει να καταλήξει σε συμφωνία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, πριν δηλαδή λήξει η θητεία του Προέδρου Αλμπέρτο ​​Φερνάντες, τον Δεκέμβριο του 2023.

Τοπικές στρατιωτικές πηγές στο Μπουένος Άιρες, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας στο Defense News, δήλωσαν ότι η Naval Group προσφέρει υποβρύχια τύπου Scorpene καθώς και την ντίζελ-ηλεκτρική έκδοση της νεότερης κατηγορίας υποβρυχίων Barracuda.

Από την άλλη, η ThyssenKrupp προσφέρει υποβρύχια τόσο από τις κατηγορίες Type 209/1400 όσο και από τις κατηγορίες Type 214.

Αν και το κόστος αγοράς τριών πετρελαιοηλεκτρικών υποβρυχίων έχει υπολογιστεί σε περίπου 1,3 δις δολάρια, αναμένεται να αυξηθεί σε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια ή περισσότερο αν συνυπολογιστεί η απόκτηση πυραύλων και άλλων εξοπλισμών υποστήριξης για τα νέα υποβρύχια.