Arrowhead 140: Βρετανία και Πολωνία υπέγραψαν συμφωνία για τις νέες φρεγάτες – Στην ατζέντα και συστήματα αεράμυνας

Ενισχύεται ακόμα περισσότερο η στρατηγική εταιρική σχέση Πολωνίας και Ηνωμένου Βασιλείου μετά την υπογραφή δύο συμφωνιών που αφορούν στρατιωτικά εξοπλιστικά προγράμματα, με σημεία αναφοράς πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας, όπως το Narew και το πρόγραμμα ναυπήγησης πλοίων βασισμένα στις βρετανικές φρεγάτες Type 31 γνωστές και ως «Arrowhead 140».

Συγκεκριμένα, ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας και ο Πολωνός ομόλογός του Μάριους Μπλατζάκ υπέγραψαν συμφωνία που αφορά την στενή συνεργασία των δύο πλευρών στην ανάπτυξη οπλικών συστημάτων αεράμυνας, με το Λονδίνο να επιβεβαιώνει την μακροπρόθεσμη υποστήριξη στο πρόγραμμα αναβάθμισης των πολωνικών δυνατοτήτων στον τομέα αυτό, μετά την παράδοση των πυραύλων τύπου Narew.

Επίσης, οι δύο Υπουργοί υπέγραψαν κοινή δήλωση πρόθεσης (Statement of Intent) για την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας στην προμήθεια και την επιχειρησιακή λειτουργία τριών φρεγατών τύπου Arrowhead-140, οι οποίες θα ενταχθούν στο Πολεμικό Ναυτικό της Πολωνίας κατά την απαιτούμενη διαμόρφωση.

Υπενθυμίζεται ότι η βρετανική πρόταση κέρδισε τον διαγωνισμό για το πρόγραμμα ναυπήγησης πολωνικών φρεγατών με την κωδική ονομασία «Swordfish». Οι τρεις νέες φρεγάτες θα ναυπηγηθούν στην Πολωνία, ωστόσο οι Βρετανοί θα ηγούνται του σχεδιασμού και της ανάπτυξης του πλοίου, ενώ ανέλαβαν την μεταφορά τεχνογνωσίας στην πολωνική κοινοπραξία που θα υλοποιήσει το έργο.