ARRW: Η USAF πραγματοποίησε την πρώτη επιτυχημένη εκτόξευση ενός πλήρως επιχειρησιακού υπερηχητικού πυραύλου

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση ενός πλήρως επιχειρησιακού πρωτοτύπου του υπερηχητικού όπλου ARRW.

Η δοκιμή του AGM-183A της Lockheed Martin, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καλιφόρνια, κρίθηκε επιτυχής, ανέφερε σε χθεσινή δήλωσή της η 96η Πτέρυγα Δοκιμών της USAF.

Το πρωτότυπο υπερηχητικό βλήμα εκτοξεύτηκε από ένα βομβαρδιστικό αεροσκάφος B-52H Stratofortress και στη συνέχεια επιταχύνθηκε σε ταχύτητα μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτήν του ήχου. Στη συνέχεια, ο πύραυλος ολοκλήρωσε την προγραμματισμένη διαδρομή πτήσης του και εξερράγη και τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι όλοι οι στόχοι της δοκιμής επιτεύχθηκαν, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Όπως είχε αναφέρει και το OnAlert πριν λίγες ημέρες, το τεχνικό προσωπικό της USAF ολοκλήρωσε με επιτυχία τις διαδικασίες φόρτωσης για το νεότερο όπλο του βομβαρδιστικού B-52. Αναπτύχθηκαν οι βασικές μεθόδοι για την προσάρτηση του όπλου στο αεροσκάφος και την εκφόρτωσή του, «ανοίγοντας» έτσι τον δρόμο για την επιχειρησιακή δοκιμαστική εκτόξευση του ARRW.

Τα υπερηχητικά όπλα μπορούν να ταξιδέψουν με ταχύτητες μεγαλύτερες από 5 Mach και να κάνουν ελιγμούς κατά τη διάρκεια της πτήσης, καθιστώντας τους πολύ πιο δύσκολο να εντοπιστούν και να καταρριφθούν από τους συμβατικούς βαλλιστικούς πυραύλους και ικανούς να διεισδύσουν σε άμυνες. Η Ρωσία και η Κίνα έχουν επενδύσει πολλά στην ανάπτυξη των δικών τους υπερηχητικών όπλων και ο στρατός των ΗΠΑ έχει αντιμετωπίσει πιέσεις να επιδείξει μεγαλύτερη πρόοδο στις δικές του ικανότητες.

Η επιτυχημένη δοκιμή του επιχειρησιακού πρωτοτύπου ARRW έρχεται μετά από μια σειρά αποτυχημένων προσπαθειών. Το ARRW είχε τρεις συνεχόμενες αποτυχίες δοκιμών το 2021, οφειλόμενες σε προβλήματα κατά τη διαδικασία εκτόξευσης.

Αυτό το «σερί» έσπασε τον Μάιο του 2022, με μια επιτυχημένη δοκιμή της ενισχυτικής απόδοσης του ARRW. Μια άλλη επιτυχημένη ενισχυτική δοκιμή ακολούθησε τον Ιούλιο, ανοίγοντας το δρόμο για ολοκληρωμένες δοκιμές.

Με πληροφορίες από: Defense News