Aster 30: Καρέ καρέ η αναχαίτιση υπερηχητικού sea skimming στόχου [vid]

Κόβουν την ανάσα τα πλάνα που δημοσίευσε το Πολεμικό Ναυτικό της Γαλλίας, με την εκτόξευση βλήματος Aster 30, κατά την διάρκεια άσκησης του NATO στα ανοικτά των ακτών της Σκωτίας, με τον πύραυλο να αναχαιτίζει εχθρικό υπερηχητικό στόχο λίγα μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας (sea skimming).

Το βίντεο από την απίστευτη αυτή κατάρριψη έχει κάνει τον γύρο του Διαδικτύου και έχει τραβήξει τις εντυπώσεις, καθώς δείχνει στιγμή προς στιγμή την διαδικασία με την οποία η εχθρική απειλή εντοπίζεται και στη συνέχεια δίνεται η εντολή από την γαλλική φρεγάτα αεράμυνας FS Forbin κλάσσης «Horizon» για την εκτόξευση του Aster 30.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το γαλλικό βλήμα αναχαίτισε την υπερηχητική απειλή που είχε αναπτύξει περισσότερα από 3.000 χιλιόμετρα ην ώρα. Τέτοια πυραυλικά συστήματα χρησιμοποιούνται επίσης, μεταξύ άλλων, από το Πολεμικό Ναυτικό της Γαλλίας, το Πολεμικό Ναυτικό της Ιταλίας και το βρετανικό Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό.

Επίσης, η φρεγάτα αεράμυνας FS Forbin κλασσης Horizon, έχει ως κύρια αποστολή την συνοδεία αεροπλανοφόρων και άλλων μονάδων επιφανείας, για να τα προστατεύσει από υπερηχητικές και άλλες εναέριες απειλές, ενώ ακόμα μπορεί να φέρει και ελικόπτερο για να εκτελέσει αποστολές ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Τα παραπάνω πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της άσκησης διαλειτουργικότητας ήταν ένα στοιχείο των ασκήσεων διαλειτουργικότητας «At-Sea Demo / Formidable Shield 2021» στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 10 χώρες του ΝΑΤΟ και με επικεφαλής το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

Δείτε το βίντεο:

Πηγή: Defense world