Astra MK-I: Η Ινδία μειώνει την εξάρτηση από τη Ρωσία – Εξοπλίζει τα μαχητικά της με εγχώριους πυραύλους

Το Υπουργείο Άμυνας της Ινδίας ανέθεσε την Τρίτη συμβόλαιο 424,4 εκατομμυρίων δολαρίων στην κρατική Bharat Dynamics Limited για την προμήθεια τοπικά αναπτυγμένων πυραύλων αέρος-αέρος Astra MK-I.

Έτσι η Ινδία ανοίγει το δρόμο για τον τερματισμό της εξάρτησης της χώρας από τρίτες χώρες για τους πυραύλους, όπως τη Ρωσία, τη Γαλλία και το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, η Bharat Dynamics θα προμηθεύσει περίπου 400 πυραύλους Astra MK-I και συναφή εξοπλισμό, που θα παραδοθούν σε τέσσερα χρόνια για την Πολεμική Αεροπορία και το Ναυτικό για χρήση σε αεροσκάφη Su-30MKI, LCA-MK και MiG-29K.

Ο πύραυλος αναμένεται να μειώσει την εξάρτηση της Ινδίας από τους ρωσικούς πυραύλους R-77, τον γαλλικό MICA και τον ισραηλινό Derby. «Το έργο ουσιαστικά ενσαρκώνει το πνεύμα του «Aatmanirbhar Bharat» [«Αυτοδύναμη Ινδία»] και θα βοηθήσει στη διευκόλυνση του ταξιδιού της χώρας προς την αυτοδυναμία στους πυραύλους αέρος-αέρος», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωσή του.

Ο πύραυλος έχει σχεδιαστεί και αναπτυχθεί από τον κρατικό οργανισμό Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης και υποβλήθηκε σε επιτυχείς δοκιμές με μαχητικά Su-30MKI της Πολεμικής Αεροπορίας σε διαφορετικές εκδοχές.

Το υπουργείο σημείωσε ότι η μεταφορά τεχνολογίας από τον κυβερνητικό οργανισμό στην εταιρεία παραγωγής του Astra MK-I και όλων των σχετικών συστημάτων έχει ολοκληρωθεί και ότι η παραγωγή στην Bharat Dynamics βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Πηγή: Defens News