Astraea: Οι Βρετανοί αποκάλυψαν στοιχεία για την ανάπτυξη νέων πυρηνικών κεφαλών και την προηγμένη διαδικασία δοκιμής τους

Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου αποκάλυψε νέες πληροφορίες αναφορικά με το πρόγραμμα ανάπτυξης νέων πυρηνικών κεφαλών τύπου A21 Astraea που θα ενσωματωθούν μελλοντικά στους, αμερικανικής κατασκευής, βαλλιστικούς πυραύλους τύπου Trident II που εκτοξεύονται από τα βρετανικά υποβρύχια κλάσης Vanguard.

Ουσιαστικά, το Λονδίνο δημοσίευσε μια «Λευκή Βίβλο» για την πυρηνική αποτροπή των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο μέλλον, όχι μόνο με την ανάπτυξη πυρηνικών κεφαλών επόμενης γενιάς αλλά και με την προηγμένη διαδικασία δοκιμών τους, που δεν θα απαιτεί την πυροδότηση και έκρηξη πλασματικών πυρηνικών όπλων.

Αρχικά, έγινε γνωστό ότι το πρόγραμμα σχεδιασμού και κατασκευής των καινούργιων βρετανικών πυρηνικών κεφαλών έχει την κωδική ονομασία «Astraea», από την θεά της αθωότητας και της αγνότητας της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας Αστραία και θα ενσωματωθεί στα οχήματα επανεισόδου τύπου Mk.7, τα οποία και αυτά αποτελούν ένα νέο σχέδιο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων για τις δικές τους πυρηνικές κεφαλές επόμενης γενιάς τύπου W93, που βρίσκονται υπό ανάπτυξη.

Σημειώνεται ότι η βρετανική πυρηνική αποτροπή στηρίζεται στα τέσσερα υποβρύχια κλάσης Vanguard του βασιλικού βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία είναι ικανά να εκτοξεύουν πυρηνικούς βαλλιστικούς πυραύλους τύπου Trident II, ενώ το Royal Navy την επόμενη δεκαετία τέσσερα πυρηνοκίνητα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων (SSBN) νέας γενιάς κλάσης Dreadnought.

Οι Βρετανοί δημοσίευσαν στοιχεία για τον τρόπο πυρηνικών δοκιμών που θα διεξάγονται χάρη στις προηγμένες τεχνολογίες και συστήματα λέιζερ που διαθέτουν, σε συνεργασία με την Γαλλία και τις ΗΠΑ, δίχως να πραγματοποιούνται δοκιμαστικές εκτοξεύσεις και εκρήξεις. Αντιθέτως, ο υπερυπολογιστής Variant και το σύστημα λέιζερ Orion θα επιτρέπει στους ερευνητές να κάνουν προσομοιώσεις πυρηνικών δοκιμών με ασφάλεια και ακρίβεια.

Με πληροφορίες από: The War Zone / UK Defence Journal | Φωτογραφίες αρχείου πυραύλων Trident