AT-802U: Το νέο αεροσκάφος εγγύς αεροπορικής υποστήριξης των Αμερικανών κομάντο [vid]

Η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (USSOCOM) επέλεξε το αεροσκάφος εγγύς αεροπορικής υποστήριξης τύπου AT-802U Sky Warded για το πρόγραμμα «Armed Overwatch», το οποίο θα αναπτύσσεται στο πεδίο επιχειρήσεων των Αμερικανών κομάντο, προσφέροντας πολύτιμη υποστήριξη σε ένα ευρύ φάσμα αποστολών.

Το αεροσκάφος αυτό κατασκευάζεται από την εταιρεία «L3Harris Technologies», η οποία ανέφερε σε ανακοίνωση σχετικά με την ανάθεση του εξοπλιστικού προγράμματος, το οποίο έχει ανώτατο όριο κόστους  τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια, ότι η σύμβαση είναι αορίστου χρόνου χωρίς να προσδιορίζεται ο ακριβής αριθμός αεροσκαφών που θα παραδοθούν στην αμερικανική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων.

Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι το πρόγραμμα «Armed Overwatch» αφορά την προμήθεια έως και 75 αεροσκαφών, με την αρχική σύμβαση να υπολογίζεται στα 170 εκατομμυρίων δολαρίων, όμως κάτι τέτοιο μπορεί να τροποποιηθεί στο μέλλον, κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Η παραγωγή θα ξεκινήσει το 2023 και τα αεροσκάφη θα είναι εξοπλισμένα και ειδικά διαμορφωμένα βάσει των κριτηρίων που έχουν τεθεί για τις επιχειρησιακές ανάγκες της USSOCOM.

Το AT-802U Sky Warded είναι εξαιρετικό για αποστολές όπως εγγύς αεροπορική υποστήριξη, πλήγματα ακριβείας κατά επίγειων στόχων, συλλογή πληροφοριών, επιτήρηση και αναγνώριση (ISR), καθώς επίσης και στο συντονισμό επιθέσεων σε συνδυασμό με φίλιες δυνάμεις, ενώ όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, το αεροσκάφος αναμένεται να χρησιμοποιηθεί και σε επιχειρήσεις μη συμβατικού πολέμου.

Δείτε βίντεο με την παρουσίαση του αεροσκάφους: