ATACMS στην Ουκρανία: «Έρχονται», λέει Αμερικανός αξιωματούχος στο ABC

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι πιθανό να στείλει στην Ουκρανία Τακτικά Πυραυλικά Συστήματα Στρατού μεγάλου βεληνεκούς, ή γνωστότερα ως ATACMS (Army Tactical Missile System), για να βοηθήσει στον αγώνα της να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή στο έδαφός της, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, μεταδίδει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News.

«Έρχονται», είπε ένας αξιωματούχος που είχε πρόσβαση σε σχέδια βοήθειας για την ασφάλεια. Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι, όπως πάντα, τέτοια σχέδια υπόκεινται σε αλλαγές μέχρι να ανακοινωθούν επίσημα.

Ένας δεύτερος αξιωματούχος είπε στο ABC ότι τα ATACMS είναι «στο τραπέζι» και πιθανόν να συμπεριληφθούν σε ένα επερχόμενο πακέτο βοήθειας για την ασφάλεια, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση. Μπορεί να περάσουν μήνες πριν η Ουκρανία παραλάβει τους πυραύλους, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Με βεληνεκές έως και 190 μίλια ή πάνω από 300 χιλιόμετρα, ανάλογα με την έκδοση, η ανάπτυξη του ATACMS θα μπορούσε να επιτρέψει στην Ουκρανία να φτάσει στόχους σχεδόν τέσσερις φορές πιο μακριά από ό,τι με τους πυραύλους που παρέχονται σήμερα για τα αμερικανικά συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS) και τα συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων M270.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μέχρι τώρα είχε απορρίψει τα αιτήματα του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τα συγκεκριμένα όπλα, ακόμη και αφού το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία έστειλαν παρόμοιους πυραύλους – όπως οι Storm Shadow – λόγω ανησυχιών τόσο για την κλιμάκωση με τη Ρωσία, όσο και για τη διατήρηση των αποθεμάτων της ίδιας της Αμερικής.

Τον Ιούλιο του 2022, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν είπε ότι οι ΗΠΑ ήταν «έτοιμες να αναλάβουν ρίσκο», αλλά άφησε να εννοηθεί ότι η αποστολή του ATACMS θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία.

«Υπάρχουν ορισμένες δυνατότητες που ο πρόεδρος είπε ότι δεν είναι διατεθειμένος να παράσχει. Μία από αυτές είναι οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς, ATACMS, που έχουν βεληνεκές 300 χιλιομέτρων, επειδή πιστεύει ότι ενώ βασικός στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να στηρίξουμε και να υπερασπιστούμε την Ουκρανία, ένας άλλος βασικός στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι δεν θα καταλήξουμε σε μια περίσταση όπου κατευθυνόμαστε προς έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο», είχε πει ο Σάλιβαν στο Φόρουμ Ασφαλείας του Άσπεν.

Ένα χρόνο αργότερα στην ίδια εκδήλωση ωστόσο, ο Σάλιβαν ήταν λιγότερο απόλυτος.

«Το αν τελικά θα δώσουμε ή όχι ATACMS θα είναι απόφαση του προέδρου. Μίλησε με τον Πρόεδρο Ζελένσκι γι’ αυτό. Συνεχίζουν να έχουν αυτή τη συνομιλία», είπε τον Ιούλιο.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει υιοθετήσει μια σταδιακή προσέγγιση με τα είδη όπλων που έχει στείλει στην Ουκρανία από την εισβολή, κλιμακώνοντας από φορητούς εκτοξευτές, σε εξελιγμένες πλατφόρμες αεράμυνας και τεθωρακισμένα οχήματα, ενώ ανέτρεψε προηγούμενες αποφάσεις όπως πχ να μην στείλει άρματα μάχης Abrams ή να μην επιτρέπει την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα προηγμένα μαχητικά F-16.

Καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις αγωνίζονται να διαπεράσουν τις πυκνές ρωσικές γραμμές άμυνας περισσότερο από το αναμενόμενο στη συνεχιζόμενη αντεπίθεσή τους, η πολιτική πίεση στην Ουάσιγκτον για την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας έχει αυξηθεί — μαζί με την επιθυμία να γίνει εμφανής μια μεγαλύτερη πρόοδος στο πεδίο της μάχης.

Μια ξαφνική «ανακάλυψη» θα μπορούσε επίσης να διευκολύνει την επιλογή της διοίκησης να στείλει τα όπλα: Οι ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι έχουν περισσότερα ATACMS στο απόθεμά τους από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, είπαν οι δύο αξιωματούχοι στο ABC News.

Η λειτουργικότητα του αποθέματος που «ανακαλύφθηκε» δεν είναι ακόμη σαφής, ούτε ποιο συγκεκριμένο τύπο πυραύλων περιέχει. Τα ATACMS διατίθενται σε διάφορες μορφές, από πυραύλους με μεγάλες εκρηκτικές κεφαλές έως εκδόσεις πυρομαχικών διασποράς κατά προσωπικού που ρίχνουν εκατοντάδες βόμβες σε στόχους.

Εκτός από το να παρέχουν στα ουκρανικά πληρώματα πολύ μεγαλύτερη απόσταση ασφαλείας όταν χτυπούν ρωσικές θέσεις – καθιστώντας πιο δύσκολο για τους Ρώσους να αντεπιτεθούν – οι ATACMS θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν την Ουκρανία να φτάσει πιο εύκολα σε στόχους στην Κριμαία.

«Πιστεύω ότι συγκεκριμένοι στόχοι στην Κριμαία θα είναι η διοίκηση και ο έλεγχος, οι κόμβοι επιμελητείας – ειδικά εγκαταστάσεις πυρομαχικών – και οι αεροπορικές βάσεις», δήλωσε ο Μικ Μάλροι, συνεργάτης του ABC News που υπηρέτησε ως αξιωματικός της CIA και αναπληρωτής βοηθός υπουργός Άμυνας.

Πηγή: abcnews.go.com