Avangard: «Μήνυμα» Μόσχας στις ΗΠΑ για το «αντίδοτο» στους υπερηχητικούς πυραύλους

Η Ρωσία έχει ξεκινήσει ήδη την έρευνα για την ανάπτυξη νέων υπερηχητικών στρατηγικών πυραυλικών συστημάτων, που μπορεί αντικαταστήσουν στο μέλλον τα πανίσχυρα υπερηχητικά όπλα τύπου «Avangard», σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αναπτύξουν δικό τους σύστημα αντιμετώπισης των ρωσικών «αόρατων» βαλλιστικών πυραύλων, όπως δήλωσε ο Συνταγματάρχης Σεργκέι Καρακάεφ

Συγκεκριμένα ο Διοικητής των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων της Ρωσίας υπογράμμισε την σημασία που έχει η ανάπτυξη προηγμένων υπερηχητικών όπλων για την άμυνα της χώρας του, ειδικότερα για την αντιμετώπιση των εχθρικών απειλών από την Δύση.

Σε ό,τι αφορά τον Avangard, πρόκειται για ένα σύστημα πυραύλων νέας γενιάς που είναι ικανοίί, σύμφωνα με τη Μόσχα, να πλήξουν έναν στόχο σχεδόν σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου και να διαπεράσουν οποιαδήποτε υφιστάμενη αντιπυραυλική ασπίδα, όπως το σύστημα που έχει αναπτυχθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρώπη.

Οι Avangard μπροούν να αναπτύξουν ταχύτητα, 27 Mach, δηλαδή 27 φορές μεγαλύτερη της ταχύτητας του ήχου, δηλαδή 33.000 χλμ. την ώρα. Μπορεί να αλλάξει πορεία και ύψος, καθιστώντας τα «πρακτικά αόρατα», σύμφωνα με δηλώσεις που είχε κάνει πέρσι ο Ρώσος Πρόεδρο.

Ένα άλλο όπλο που έχει επίσης χαρακτηριστεί «αόρατο» από τον Πούτιν, ο βαλλιστικός διηπειρωτικός πύραυλος πέμπτης γενιάς Sarmat, αναμένεται να παραδοθεί στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις σύντομα, ενώ μέσα στο 2021 έγινε γνωστό ότι η Ρωσία αναπτύσσει και τρίτο διηπειρωτικό βαλλιστικό υπερηχητικό πύραυλο, γνωστό ως «Kedr».

Δείτε σχετικό βίντεο με τον Avangard:

Με πληροφορίες από: Sputnik / Φωτογραφία αρχείου Reuters