Αξιωματικός των ΗΠΑ «αδειάζει» το Πεκίνο: Μακάρι να επενδύουν σε…βαλλιστικούς πυραύλους [pics,vid]

Τον περασμένο Νοέμβριο η Κίνα αποκάλυψε νέους βαλλιστικούς πυραύλους, που έχουν ως στόχο να καταστρέψουν τα αεροπλανοφόρα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ σε μια χρονική συγκυρία που βλέπει τις εντάσεις να αυξάνονται στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Ωστόσο το Πεντάγωνο φαίνεται πως δεν «αγχώνεται» καθώς Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού σε πρόσφατη τοποθέτησή του, ευχήθηκε το Πεκίνο να επενδύει σε τέτοιου είδους πυραυλικά συστήματα, προκαλώντας εύλογα αντιδράσεις, αφήνοντας να εννοηθεί όμως ότι οι ΗΠΑ έχουν έναν «άσσο στο μανίκι».

Ειδικότερα, αξιωματικός πληροφοριών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ δήλωσε ότι η υπηρεσία του παρακολουθεί στενά την Κίνα, την ίδια ώρα που αυτή επεκτείνει τις αντιπυραυλικές της δυνατότητες, στην ευρύτερη περιοχή της αμφισβητούμενης Νότιας Σινικής Θάλασσας.

Τα αινιγματικά σχόλια του Αξιωματικού των ΗΠΑ

Ο ίδιος μάλιστα τόνισε εμφατικά ότι «ελπίζει» ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας να συνεχίσει να επενδύει σημαντικούς πόρους στην ανάπτυξη βαλλιστικών πυραυλικών συστημάτων εναντίον μονάδων επιφανείας, υπονοώντας ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει ήδη δημιουργήσει και αναπτύξει τα απαραίτητα για την αντιμετώπισή τους.

Ο Αντιναύαρχος Τζέφρι Τρούσλερ έκανε τις παρατηρήσεις  με αφορμή την εκτόξευση δύο εξαιρετικά καταστροφικών πυραύλων τύπου DF-26B και DF-21D, τον  περασμένο Αύγουστο, οι οποίοι έχουν χαρακτηρισθεί ως «φονιάδες» και «καταστροφείς» των αμερικανικών αεροπλανοφόρων, αφού έχουν σχεδιαστεί να χρησιμοποιηθούν γι’ αυτό το σκοπό.

Ο Αμερικανός Αξιωματικός κατέστησε σαφές ότι το Ναυτικό δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην ανάπτυξη των εν λόγω βαλλιστικών πυραύλων, αλλά αρνήθηκε, όταν του ζητήθηκε, να διευκρινίσει το πως οι ΗΠΑ μπορούν να τους αντιμετωπίσουν λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν πρόκειται να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες για όσα γνωρίζουμε ή δεν γνωρίζουμε γι’ αυτούς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βαλλιστικοί πύραυλοι τύπου DF-21D και DF-26B είναι παραλλαγές του βαλλιστικού πυραύλου μεσαίας εμβέλειας DF-21 (MRBM) και του βαλλιστικού πυραύλου ενδιάμεσης εμβέλειας DF-26 (IRBM) και έχουν την ικανότητα ικανά να χτυπήσουν κύριες μονάδες επιφανείας, όπως αεροπλανοφόρα.

Ο πύραυλος DF-21D έχει εμβέλεια τουλάχιστον 932 μίλια, ενώ οι πύραυλοι τύπου DF-26 μπορούν να φτάσουν στόχους στα 2.500 μίλια, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Δείτε σχετικό βίντεο:

Με πληροφορίες από: The Drive / Φωτογραφίες αρχείου Reuters / U.S Navy