OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Αυτό είναι το υπερόπλο του ΝΑΤΟ που φοβίζει τη Ρωσία! Ο «εφιάλτης» κάθε τεθωρακισμένου [pics]

05/02/2020 - 07:22
Αυτό είναι το υπερόπλο του ΝΑΤΟ που φοβίζει τη Ρωσία! Ο «εφιάλτης» κάθε τεθωρακισμένου [pics]
Share on FacebookShare on Twitter

Το FGM-148 Javelin είναι το πρωταρχικό φορητό αντιαρματικό σύστημα με δυνατότητα fire and forget του στρατού των ΗΠΑ. Το σύστημα αυτό αναπτύχθηκε για να αντικαταστήσει τον προγενέστερο αντιαρματικό πύραυλο M-47 Dragon. Από την απαρχή της επιχειρησιακής του ζωής, το FGM-148 Javelin έχει αποδειχθεί ότι είναι το πιο αποτελεσματικό, φορητό αντιαρματικό σύστημα στο οπλοστάσιο των ΗΠΑ.

Το Σώμα Πεζοναυτών και στρατός είναι εξοπλισμένοι με αυτά τα συστήματα. Οι FGM-148 Javelin έχουν εξαχθεί στις χώρες του ΝΑΤΟ καθώς και σε συμμάχους όπως η Σαουδική Αραβία, η Αυστραλία για να αναφέρουμε μερικούς από αυτούς.

Σε αυτό το βίντεο, αναλύουμε γιατί η Ρωσία πρέπει να ανησυχεί για το ενδεχόμενο μίας ένοπλης σύρραξης όπου μονάδες των ΗΠΑ θα χρησιμοποιούσαν το σύστημα javelin κατά των ρωσικών τεθωρακισμένων.

ΝΑΤΟ Javelin

Η ανάπτυξη του FGM-148 Javelin ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου στις δεκαετίες του ’70 και του ’80, όταν στρατιωτικοί των ΗΠΑ φοβούνταν ότι οι τεράστιες συγκεντρώσεις αρμάτων μάχης του Σοβιετικού στρατού θα μπορούσαν να εξουδετερώσουν σχετικά εύκολα τις δυνάμεις αρμάτων των ΗΠΑ και των υπόλοιπων χωρών του ΝΑΤΟ στην κεντρική Ευρώπη. Ο πύραυλος κατά αρμάτων M-47 Dragon που ήταν διαθέσιμος στις αμερικανικές δυνάμεις εκείνη την εποχή δεν ήταν ιδιαίτερα αξιόπιστος και το γεγονός αυτό οδήγησε σε προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός εντελώς νέου συστήματος.
Το Javelin τέθηκε τελικά σε υπηρεσία με τον αμερικανικό στρατό το 1996, αλλά μέχρι τότε η Σοβιετική Ένωση είχε καταρρεύσει. Τελικά το FGM-148 Javelin χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2003 κατά τη διάρκεια της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ.

Το σύστημα αποτελείται βασικά δύο μέρη, έναν εκτοξευτή που έχει τα συστήματα στόχευσης και τους πυραύλους με πολεμική κεφαλή. Ο εκτοξευτής διαθέτει αισθητήρα υπερύθρων υψηλής τεχνολογίας με πολλαπλές λειτουργίες προβολής, συμπεριλαμβανομένου οπτικού ζουμ 4x και θερμικής προβολής 4x.

Σε αντίθεση με το σύστημα M-47 Dragon, το FGM-148 Javelin έχει αποδειχθεί πολύ πιο αποτελεσματικό. Για παράδειγμα, στη Μάχη του Debecka Pass στο Ιράκ, μια δύναμη μερικών δεκάδων ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων που είχαν μόλις 4 εκτοξευτές FGM-148 Javelin κατόρθωσαν να καταστρέψουν μία μηχανοκίνητη ομάδα με πάνω από εκατό στρατιώτες. 17 από τους 19 πυραύλους που εξαπολύθηκαν βρήκαν τους στόχους τους εξουδετερώνοντας 2 άρματα μάχης T-55, 8 θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού MT-LB και διάφορα φορτηγά. Επιπρόσθετα, όταν η κυβέρνηση Τραμπ πέρυσι ενέκρινε σχέδιο για την παροχή αυτού του θανατηφόρου όπλου στην Ουκρανία, η Ρωσία διαμαρτυρήθηκε έντονα.

Javelin

Η 127 mm πολεμική κεφαλή του FGM-148 Javelin μπορεί να διεισδύσει σε περίπου 600 έως 800 mm ενισχυμένης θωράκισης – Rolled Cured Armor (RHA). Ενώ ένας τέτοιος βαθμός διεισδυτικότητας θεωρείται ανεπαρκής και το Javelin θα αποτύχει να διεισδύσει σε μια σύγχρονη θωράκιση, το σύστημα διαθέτει ένα άλλο άσσο στο μανίκι.

Το FGM-148 Javelin έχει μια μοναδική λειτουργία, κατά την οποία δεν πλήττει την θωράκιση ενός άρματος κατά μέτωπο ή στα πλαϊνά τμήματά της, αλλά στοχεύει στην άνω θωράκιση, η οποία τείνει να είναι πολύ λεπτότερη.

Με πληροφορίες από: The National Interest

Tags: FGM-148 JavelinJAVELINΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΝΑΤΟΡΩΣΙΑΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΑ

Related Posts

αεροπλανοφόρα - Κίνα
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Η Κίνα θέλει εννέα αεροπλανοφόρα έως το 2035 – Θα κατασκευάσει ακόμη έξι τα επόμενα 10 χρόνια, λέει το αμερικανικό Πεντάγωνο

26/12/2025 - 08:20
THAAD
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

THAAD: O Στρατός των ΗΠΑ σχεδιάζει να αποκτήσει 25 νέα συστήματα αεράμυνας και να εκσυγχρονίσει τα υπάρχοντα

25/12/2025 - 19:41
Taurus NEO
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Taurus Neo: Ο νέος γερμανικός πύραυλος cruise προετοιμάζεται για σειριακή παραγωγή – Έτοιμος από το 2030

25/12/2025 - 17:13

Διαβάστε Επίσης

Ισραήλ: Δύο νεκροί από επίθεση Παλαιστινίου – Παρέσυρε 68χρονο και μαχαίρωσε μία 19χρονη

Συρία: Νεκροί από έκρηξη σε τέμενος της πόλης Χομς – «Απέλπιδα προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας»

Ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε συνάντηση με τον Τραμπ στις 28 Δεκεμβρίου στην Φλόριντα: «Το ειρηνευτικό σχέδιο έχει συμφωνηθεί κατά 90%»

Ο Δένδιας απάντησε στην Τουρκία: «Η Ελλάδα δεν απειλεί κανένα αλλά υπερασπίζεται την κυριαρχία της» [vid]

Ρούτε: «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως το NATO – Θα παραμείνουν στη Συμμαχία και στην Ευρώπη»

Ζελένσκι: Θα συναντηθώ σύντομα με τον Τραμπ – «Στις 28 Δεκεμβρίου το τετ α τετ» λέει το Axios

Ιράν: «Κατασχέσαμε τάνκερ με 4 εκατ. λίτρα λαθραίο καύσιμο – Υπό κράτηση το πλήρωμα» [vid]

Ισραήλ: «Βομβαρδίσαμε κέντρο εκπαίδευσης και θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο»

Top News

Άρης Μουγκοπέτρος: «Η ρήξη στο ζευγάρι είχε έρθει πριν από ένα χρόνο» - Το χρονικό της σύλληψης του γνωστού καλλιτέχνη

Ελένη Παπαδοπούλου: Συνελήφθη ο γιος της για τη δολοφονία της στο Κολωνάκι - Οι αντιφάσεις, τα χρέη και τα ηρεμιστικά

Σάκης Ρουβάς: Ο «Χριστουγεννιάτικος» χορός με την κόρη του στους ρυθμούς ενός Tik Tok trend

Στέφανος Τσιτσιπάς: Το χριστουγεννιάτικο γεύμα στο Ντουμπάι με την οικογένειά του και οι ευχές για «παιδική αθωότητα»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert