B-21: Αποκαλύψεις για «το πιο προηγμένο stealth αεροσκάφος που φτιάχτηκε ποτέ» [pics]

Τα αποκαλυπτήρια του νέου stealth στρατηγικού βομβαρδιστικού αεροσκάφους νέας γενιάς της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ τύπου B-21 Raider, συγκέντρωσαν τα βλέμματα διεθνώς, με πλήθος δημοσιογράφων και ειδικών αναλυτών να δίνουν το παρών στην ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της κατασκευάστριας εταιρείας Northrop Grumman και της USAF.

Στην ιστορική αυτή παρουσίαση του B-21 Raider μίλησε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Northrop Grumman αλλά και ο Υπαρχηγός Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, καθώς επίσης και άλλοι αξιωματούχοι, οι οποίοι μοιράστηκαν κάποια στοιχεία για το προηγμένο stealth στρατηγικό βομβαρδιστικό, με τους αναλυτές να τονίζουν ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς ώστε να βγάλουμε τελικά συμπεράσματα για το σύνολο των δυνατοτήτων του.

Τα χαρακτηριστικά του

Αρχικά, σε ό,τι αφορά την εξωτερική εμφάνιση και κατασκευή του αεροσκάφους, είναι εμφανής η επιρροή από το βομβαρδιστικό αεροσκάφος B-2, όμως υπάρχουν κάποιες σημαντικές διαφορές, όπως το χρώμα, καθώς το B-21 έχει ανοιχτό γκρι χρώμα, διότι είναι πολύ πιθανό ότι θα επιχειρεί κατά την διάρκεια της ημέρας, αφενός λόγω των ιδιαίτερων stealth ιδιοτήτων του και αφετέρου λόγω των αρκετά εξειδικευμένων αποστολών που θα αναλαμβάνει προς εκτέλεση.

Στο σημείο αυτό, ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι το νέο στρατηγικό βομβαρδιστικό «δεν θα είναι αναγκαίο στο θέατρο επιχειρήσεων» ενώ επίσης «δεν θα χρειάζεται ειδική υλικοτεχνική υποστήριξη», κάνοντας μνεία στην εκτεταμένη επιχειρησιακή εμβέλεια του αεροσκάφους και στην απόδοση καυσίμων.

Ακόμα, ο Λόιντ Όστιν επισήμανε τον υψηλό βαθμό προσαρμοστικότητας και διαλειτουργικότητας του B-21 με τις συμμαχικές δυνάμεις, ενώ το χαρακτήρισε ως «ένα πολυλειτουργικό αεροσκάφος με προηγμένες δυνατότητες στην συλλογή πληροφοριών, στην επιτήρηση και αναγνώριση στόχων (ISR), που θα είναι εξοπλισμένο με οπλικά συστήματα τα οποία δεν έχουν καν εφευρεθεί».

Οι δοκιμές και η πρωτότυπη κατασκευή

Σύμφωνα με το «The Drive», αξιωματούχοι της USAF που μίλησαν στο περιθώριο της εκδήλωσης παρουσίασης του B-21, είπαν ότι «είναι το πιο προηγμένο αεροσκάφος stealth που κατασκευάστηκε ποτέ» βασισμένο στην εμπειρία και τα διδάγματα που απέκτησε η USAF από την λειτουργία και επιχειρησιακή ανάπτυξη δεκαετιών του B-2. Αν και δεν έχει ανακοινωθεί ακριβής ημερομηνία, εντούτοις αναμένεται η «παρθενική πτήση» του B-21 να γίνει εντός του 2023. Αυτό που γνωρίζουμε είναι το πλήρωμα του αεροσκάφους.

Πρόκειται για τον Αντισμήναρχο Κλίφτον Μπελ και τον πιλότο της κατασκευάστριας εταιρείας Northrop Grumman, τον Κρις Μος, οι οποίοι εργάζονται ήδη όχι μόνο με προσομοιωτές εδάφους, αλλά και με ένα ειδικά διαμορφωμένο και εξοπλισμένο τζετ μεγάλης εμβέλειας τύπου Gulfstream V, που χρησιμεύει ως μέσο δοκιμής, ώστε οι πιλότοι να εξοικειωθούν όσο το δυνατόν καλύτερα, γρήγορα και με ασφάλεια με τις συνθήκες πτήσης τέτοιων αεροσκαφών.

Τέλος, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το B-21 Raider είναι το πρώτο πολεμικό αεροσκάφος των ΗΠΑ που σχεδιάστηκε και δοκιμάστηκε ψηφιακά από την αρχή, πράγμα που σημαίνει ότι η Northrop Grumman κατάφερε να μειώσει τους κινδύνους κατά την διάρκεια κατασκευής, αφού αντιμετώπιζε τα όποια λάθη σε ένα ψηφιακό – εικονικό περιβάλλον αντί σε δοκιμαστικές πτήσεις.

Φωτογραφίες Reuters