B-21: Ο «εκλεκτός» του Μπάιντεν θέλει 145 stealth στρατηγικά βομβαρδιστικά

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) σκοπεύει να ενισχύσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις αεροπορικές δυνατότητες της, με σημείο αναφοράς την αναβάθμιση και τη μεγέθυνση του στόλου των βομβαρδιστικών και ειδικότερα, των stealth στρατηγικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών επόμενης γενιάς, μεα τα περίφημα B-21 Raider.

Σε αυτό, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και ο Φρανκ Κένταλ, ο υποψήφιος του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για να αναλάβει ως πολιτικός προϊστάμενος του αμερικανικού Υπουργείου Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις του, ήταν θετικός ως προς την υλοποίηση του σχεδιασμού για την ενίσχυση του στόλου βομβαρδιστικών αεροσκαφών.

Ειδικότερα, ο «εκλεκτός» του Αμερικανού Προέδρου, υποστήριξε την θέση της USAF για την απόκτηση 145 stealth βομβαρδιστικών νέας γενιάς τύπου B-21 Raider, τα οποία προορίζονται να αντικαταστήσουν σημαντικό αριθμό των υφισταμένων βομβαρδιστικών B-2 Spirit αλλά και των B-1 Lancer.

Το «πράσινο φως» της κυβέρνησης και ο σχεδιασμός της USAF

Ο Φρανκ Κένταλ, συμφώνησε με την εκτίμηση του Αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Ντέιβιντ Γκόλντφεν, λέγοντας ότι:

«Νομίζω ότι… είναι ένας λογικός αριθμός, σε αυτό το σημείο,» αναφερόμενος στα 145 stealth βομβαρδιστικά B-21 και πρόσθεσε ότι: «Απέχουμε πολύ από το να το επιτύχουμε και οι απαιτήσεις μας μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου [αλλά] ως βάση για τη διαχείριση του προγράμματος, νομίζω ότι ο αριθμός είναι λογικός».

Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν το σχέδιο θα προβλέπει ότι όλα τα stealth στραυηγικά βομβαρδιστικά θα είναι εξοπλισμένα με πυρηνικά όπλα. Όπως ήδη αναφέρθηκε, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έχει μόλις 21 βομβαρδιστικά B-2, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα. Έχει επίσης 76 στρατηγικά βομβαρδιστικά τύπου B-52H, όμως δεκάδες από αυτά έχουν τροποποιηθεί στη συμβατική διαμόρφωση τους.

Τέλος, η USAF αναμένει να διατηρήσει 45 βομβαρδιστικά τύπου B-1B έως το 2036, τα οποία μπορούν επίσης να φέρουν μόνο συμβατικό εξοπλισμό. Άρα, βάσει του προγραμματισμού τα μελλοντικά B-21 Raider θα αντικαταστήσουν τόσο τα B-2 όσο και τα B-1 και κατ’ επέκταση θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο για τον εξοπλισμό τους ώστε να μην προκύψει «κενό ισχύος».

Δείτε σχετικό βίντεο:

Με πληροφορίες από: The Drive / Φωτογραφίες αρχείου