Αν και η Δανία έχει επιλέξει ευρωπαϊκής κατασκευής συστήματα για την αεράμυνά της, μέχρι αυτά να κατασκευασθούν και να αναπτυχθούν, θέλει να καλύψει το κενό με τα ισραηλινής κατασκευής Barak MX.
H Κοπεγχάγη βρίσκεται σε συνομιλίες με την Israel Aerospace Industries (IAI) για να αναπτύξει για ένα μικρό χρονικό διάστημα ένα σύστημα Barak MX, ήδη από το καλοκαίρι του 2026, σύμφωνα με ρεπορτάζ του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Δανίας DR.
Μετά τις επανειλημμένες εισβολές μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε αεροδρόμια και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, η Δανία πρέπει να προστατεύσει άμεσα τις υποδομές της με ένα αξιόπιστο και σχετικά οικονομικό σύστημα.
Η ταχεία ανάπτυξη του Barak MX θα προσφέρει μια πολυεπίπεδη λύση αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας, που με την ηλεκτρονική σουίτα Scorpius θα μπορεί να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και τα drones.
Τον Σεπτέμβριο η Δανία ανακοίνωσε ότι θα προμηθευτεί το γαλλο-ιταλικό σύστημα αεράμυνας SAMP/T NG για κάλυψη μεγάλης εμβέλειας, ένα πρόγραμμα που θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να αναπτυχθεί.
Οι συστοιχίες SAMP/T NG αναμένεται να αρχίσουν να φτάνουν στα τέλη του 2028, με πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία το αργότερο το 2032, δημιουργώντας ένα κενό στην αντιμετώπιση drones.
Από τακτικής και επιχειρησιακής άποψης, οι απαιτήσεις της Δανίας καλύπτουν τρεις τομείς:
- την καθημερινή ασφάλεια του εναέριου χώρου γύρω από κρίσιμους κόμβους που απαιτούν ταχεία ανίχνευση και αντιμετώπιση
- την πολυεπίπεδη αντιπυραυλική άμυνα
- και την κινητικότητα, καθώς τα εξαρτήματα του Barak MX μπορούν να τοποθετηθούν σε κινητές πλατφόρμες.
Για την αεράμυνα μικρής εμβέλειας, η Κοπεγχάγη έχει επιλέξει τα συστήματα τύπου NASAMS, VL MICA και IRIS-T SLM, επίσης ευρωπαϊκής κατασκευής. Όσο η ρωσική απειλή αυξάνεται, η Δανία κάνει μια «παραδειγματική αλλαγή» στην αμυντική πολιτική της, και ανακοίνωσε ότι θα εξοπλιστεί με όπλα ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς, τόσο πυραύλους όσο και drones.
Με πληροφορίες από: Army Recognition




